ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private, a declarat joi Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 către participanții la acest fond am hotărât de ieri (miercuri — n.r.) să avem o audiere a Consiliului de Administrație al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Popescu, Raluca Țintoiu, Mădălina Ecaterina Ducan. Raluca Țintoiu este și directorul societății NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu, Marius Daniel Popescu. În urma audierilor concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanțele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societății NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv suma de 750.000 de lei”, a spus Ion Giurescu.

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu, precum și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei.

Potrivit oficialului ASF, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituției, dar nu și din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancțiune a primit aceeași societate, la începutul acestui sistem de pensii, și a fost în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing.

Întrebat despre comentariile pe același subiect ale directorului BCR Pensii, Radu Crăciun, pe blogul său, Ion Giurescu a mai spus că situația este diferită, în condițiile în care acestea au fost făcute în nume personal, fără a fi transmise la clienți. Cu toate acestea, ASF urmează să efectueze un control la BCR Pensii în perioada următoare.

Întrebat dacă amenda NN Pensii are loc pe fondul declarațiilor politice de miercuri, Ion Giurescu a precizat că decizia de a audia reprezentanții fondului de pensii NN Pensii a fost luată în decursul zilei de miercuri, în jurul prânzului, și că nu are legătură cu declarațiile politice.

De asemenea, acesta a subliniat că, de când lucrează în domeniu, de peste 11 ani, niciodată nu au existat discuții cu privire la naționalizarea pilonului II de pensii.

Cu privire la o posibilă contestare a amenzii de către NN Pensii, reprezentantul ASF a precizat că, până în prezent, instituția nu a pierdut niciun proces.

Pe de altă parte, Ion Giurescu a menționat că amenda aplicată companiei nu va avea un impact asupra investițiilor companiei.
NN Pensii a transmis marți o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

În replică, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a subliniat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are "niciun temei" și a spus că nu există "nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară' care să determine o astfel de decizie.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că "scandalul" generat de scrisoarea companiei NN este de fapt "un fake" pornit de la președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicații de la Ambasada Olandei și de la conducerea ING din această țară.

De asemenea, Dragnea a precizat că președintele ASF, Mișu Negrițoiu, precum și întreaga conducere a acestei instituții, vor mai rămâne în funcție doar până când se vor încheia procedurile parlamentare care vor demara imediat după Paști.