ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Concurenței ia în calcul declanșarea unei investigații în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce privește creșterea ROBOR din ultima perioadă, a declarat pentru News.ro președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. 

„O perioadă lungă de timp, dobânzile au fost foarte scăzute. Dacă vom avea indicii privind înțelegeri între bănci, luăm în calcul o posibilă investigație”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. De asemenea, autoritatea derulează deja o anchetă în sistemul bancar, prin care vrea să vadă de ce în România sunt comisioane mai scumpe decât în alte țări, investigație ce va finalizătă în iunie 2018.
 
Ipoteza manipulării cursului Robor este lansată și de Cristian Dogaru în Bursa, care ar dori să își acopere taxele pe care vor plăti către ANAF: „Singura explicație care ar fi avut ceva substanță e că băncile s-au înțeles să salte nivelul Robor până în apropiere de dobânda de politică monetară pentru a face ceva bani, în condițiile în care Fiscul a început să le mai caute la profitul bine optimizat și să le mai întrebe de externalizările de credite neperformante".

"Până atunci, să remarcăm cum BNR și-a mai bătut joc de câteva zeci de mii de debitori care au fost încurajați să ia credite pe dobânzi de referință la minime istorice sub privirile inocente ale reglementatorilor în loc să avem norme de creditare care să anticipeze supraîndatorarea", mai spune sursa citată.

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat vineri la 1,78%, după ce miercuri și joi a avut o evoluție ușor descendentă.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.