ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băncile retribuie depozitele populației la termen cu dobânzi în jurul a 1% deși plătesc Băncii Naționale dobânzi de 3% la banii împrumutați, iar inflația se va situa în acest an între 3% și 4%.

Băncile comerciale nu vor da niciodată deponenților din „prăjitura dobânzilor” mai ales acum că au așteptări inflaționiste, a declarat, pentru Agerpres.ro, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

„Investitorii își doresc mai mult risc acum. Sigur, au înțeles foarte bine că nu te joci cu băncile comerciale. Ele nu îți vor da niciodată din prăjitura dobânzilor, mai ales acum că au așteptări inflaționiste, așa că vor evita să ne dea și bruma aia de randament. Când ai temeri de inflație, îi vezi pe cei care au accesul la informație și știu cel mai bine - Banca Centrală - că se tem, cea mai bună modalitate de a te proteja la inflație este să cumperi capital propriu și nu capital împrumutat. Ne îndreaptă sistemul financiar către construirea riscului individual, nu numai a riscului sistemic ca investitor și deponent. Riscul de dobândă mi se pare cea mai importantă temă a anului. Dobânzile mai mari scad valorile portofoliilor marilor investitori în obligațiuni. Prețul pe care îl plătim este cel al riscului mai mare, deci volatilitate mai mare și așteptări de randament mai mari. Nu cred în temerea de supraevaluare a activelor imobiliare sau bursiere", a spus Mitroi

Băncile au crescut marja de profit încasată din credite în comparație cu dobânzile plătite pentru depozitele la termen, în contextul creșterii ratelor interbancare din ultimele luni, relevă o analiză a Profit.ro, pe baza datelor publicate de BNR. Cele mai mari creșteri ale marjelor de profit sunt cele aferente populației, unde indexarea cu ROBOR a creditelor nu a venit la pachet și cu o creștere a dobânzilor plătite la depozite, în timp ce, pentru firme, băncile au crescut remunerația.