ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După mai bine de un secol, țara noastră se află la același nivel de dezvoltare relativă față de statele din vest.

Cu urcușuri și coborâșuri, indicii economici arată că România anului 2017 este la același nivel, față de țările UE, ca în anul 1913, explică Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României.

„Contextul ultimilor 100 de ani este următorul: în 1913 România mică, deci fără Transilvania și Basarabia și provinciile ulterior alipite, România mică deci avea un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare echivalent cu 67% din media europeană de atunci, conform profesorului Murgescu, care are a publicat extensiv pe această temă. În 1938 am pierdut o bună parte din această poziție. România mai avea 51% din media europeană, iar în anii comunismului, deși s-au încercat pași prin industrializarea forțată, prin încercarea de modernizare a economiei, a scăzut la 32%, tocmai pentru că economia comunistă are niște racile inerente, fundamentale, legate de nepromovarea inovației și nepermiterea spiritului antreprenorial. În 2000, după primii 10 ani de tranziție, scăzusem la 26% din media Uniunii Europene. Astăzi, mai precis la sfârșitul anului trecut, în 2016, PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare a ajuns din nou la 59% din media Uniunii Europene. Deci putem spune că după un secol România a revenit la același nivel de dezvoltare relativă față de celelalte țări", a spus Valentin Lazea, la „Foreign Investors Summit" , potrivit Agerpres.

În ultimii 25 de ani s-au făcut progrese remarcabile, adaugă economistul BNR, care atrage totodată atenția că realizările dobândite în urma reformelor din 1997 - 2006 și 2010 -2014 sunt în pericol din cauza politicilor prociclice, în primul rând fiscale dar și salariale.