În condițiile unei relative stagnări a împrumuturilor acordate companiilor, creditul pentru locuințe, acordat în special sub egida Prima Casă, a reprezentat cel mai important motor al creditării sectorului din ultimii ani, fiind și factor de impulsionare a economiei.

Nivelul supraevaluării ar fi de 20-25% spune președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

„Acum văd imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Dacă faci un calcul mediu cu chiria care poate fi încasată pe metrul pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului și reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasă de active cu risc sub medie cum ar fi obligațiuni, atunci ajungi la un preț pe metrul pătrat de 1 000 - 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 euro. Pentru rezidențiale nișate într-o zonă foarte bună ajunge la 2.000 de euro pe metrul pătrat. Îmi indică mai degrabă un maxim de 1.500 pe același calcul de chirie încasată pe zece ani și reinvestită la un randament de 3%', a spus Guda, într-o conferință organizată de Bursa de Valori București (BVB), informează Agerpres.ro.

„'Prima casă', din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziționarea unei locuințe noi. A distorsionat semnificativ piața, în condițiile în care a fost contractat de o pătură a societății care nu are nevoie de un asemenea program mai degrabă cu caracter social, cel puțin la începutul său. S-au contractat credite cu 'Prima casă' unde avansul, deși minimul e de 5%, a fost plătit la un nivel de 50-60%. Aceasta a făcut ca prețul pentru imobiliare rezidențiale, apartamente noi, să fie ușor supraapreciat printr-o falsă alimentare a cererii, un program cu condiții de acces facil speculat de pătura cu un venit peste medie. În trendul de reducere a importanței acestui program, cred că ar trebui orientat către pătura cu venituri scăzute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic”, a arătat președintele AAFBR.

Reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au afirmat, la începutul lunii decembrie 2017, că intervenția statului prin garantare în cadrul programului "Prima Casă" se va reduce gradual, începând cu 1 ianuarie 2018.