ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Parlament se discută în ultima perioadă legea de conversie a creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. La solicitarea Zf.ro, BNR a trimis o analiză privind evoluția în timp a unui credit ipotecar pe 30 de ani, luat în ianuarie 2006 în franci elvețieni, euro și lei. Valoarea creditului analizat este de 60.000 de euro, echivalent franci și lei.

Analiza a fost împărțită în două, respectiv ce a plătit fiecare până acum din ianuarie 2006 până în septembrie 2016 și ce se va plăti până în final, anul 2035. BNR a luat în considerare plăți constante.

Pentru comparație, iată evoluția cursurilor valutare: din ianuarie 2006 până la 30 septembrie 2016 cursul francul elvețian față de leu a crescut cu 73% (1 ianuarie 2006 – cursul CHF/leu a fost de 2,3645 lei; cursul la 30 septembrie 2016 a fost de  4,1041 lei/CHF), iar cursul euro față de leu a crescut cu 21% (1 ianuarie 2006 – cursul euro/leu a fost de 3,6771/lei, iar la 30 septembrie a fost de 4,4523 lei/euro).

 Din ianuarie 2006 și până în  30 septembrie 2016, cei care au plătit cel mai mult au fost cei care au luat credite în lei, iar cei care au plătit cel mai puțin au fost cei cu credite în franci elvețieni, chiar și cu această creștere a cursului francului elvețian de 73%.

- Cei cu credite ipotecare în lei (echivalent euro) au plătit până acum 55.415 euro;

- Cei care a luat credite în euro au plătit până acum 47.077 euro;

- Cei care au luat credite în franci (echivalent în euro) au plătit până acum 46.807 euro.

În cazul în care nu se va face conversia CHF la cursul istoric, cei care vor plăti cel mai mult în 30 de ani vor fi cei în CHF și cel mai puțin cei care au luat credite în lei.

- Cei care au luat credit în franci pe 30 de ani vor plăti în final 590.888 de lei;

- Cei care au luat credit în euro pe 30 de ani vor plăti în echivalent lei 500.676 de lei:

- Cei care au luat credit în lei vor plăti în 30 de ani 478.595 de lei.

La discuțiile din comisiile parlamentare, părțile implicate în dezbateri în legea conversiei,  inițiatorii, deputatul Daniel Zamfir - PNL, avocatul Gheorghe Piperea și Ana Birchall - PSD, pe de o parte și băncile pe de altă parte, nu au venit cu calcule concrete care să arate cât au pierdut cei care au luat credite în franci elvețieni. Iar acest lucru era mai degrabă o obligație a bancherilor, care nu susțin această conversie.

Este de neînțeles de ce bancherii, mulți în funcție și când au acordat creditele în franci elvețieni, nu au venit cu aceste analize. Chiar dacă parlamentarii le-ar fi respins calculele, măcar ar fi fost un subiect de dezbatere pentru opinia publică, mai ales că cei cu credite în franci elvețieni  nu au pierdut până în prezent, ci dimpotrivă.

Poate bancherii practică un fel de non-combat, pentru că în final nu plătesc  ei, ci acționarii lor, care vor primi un profit mai mic pe o perioadă de 30 de ani față de cât se așteptau. Sau va plăti statul român această conversie istorică dacă băncile vor câștiga în fața instanțelor internaționale (Raiffeisen a chemat statul român în judecată pe Legea dării în plată, susținând că este deposedată de 40 de milioane de euro din profitul care i s-ar fi cuvenit dacă nu era această lege).

Citiți întreaga analiză AICI