ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„România poate fi cea mai slabă verigă din Europa centrală și de Est”, notează jurnaliștii de la Bloomberg într-o analiză în care atrag atenția asupra faptului că modificările Codului fiscal produc confuzie în mediul de afaceri din țara noastră. 

„Haosul politic ar putea deraia una din cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană" este titlul articolului, în care jurnaliștii străini critică măsurile Guvernului Tudose. 

Subliniind că PSD se află deja la al doilea premier după alegerile de anul trecut, Bloomberg arată că repetatele crize de pe scena politică se produc într-o perioadă în care România se află în expansiune, cu o creștere economică de 6,1% în ultimul trimestru, cifre care fac din România, țara cu a doua mare creștere economică din Uniunea Europeană, după Malta. 

Agenția citează cazul unei contabile din București care susține că pur și simplu nu știe ce să spună clienților despre ultimele modificări din sistemul de taxe și impozite.

„Guvernul a provocat haos în acest an, anunțând unele măsuri pentru ca două săptămâni mai târziu să le retragă și ulterior să anunțe alte măsuri. Cum pot lucra companiile în această incertitudine?", a declarat economista, adăugând că nu a văzut atâta confuzie de când și-a înființat firma de contabilitate în urmă cu un deceniu.

În loc să fructifice perioada de creștere economică, Guvernul aruncă țara în instabilitate. 

„Bâlbâielile politice și instabilitatea își fac simțite efectele”, astfel că firmele străine investesc mai puțin, iar obligațiunile și moneda națională sunt în urma altor state din Europa de Est. 

„Tensiunile politice din România și instabilitatea politică își fac simțite efectele. În condițiile în care economia este aproape de supraîncălzire, iar politicile nu sunt ancorate, acest lucru face din România cea mai slabă verigă din Europa Centrală și de Est", a explicat Viktor Szabo, analist la Aberdeen Asset Management Plc. 

În analiza citată sunt amintite și cele trei reprize de reducere a TVA, care au provocat primul episod de deflație din România de după 1989. 

De asemenea, jurnaliștii de la Bloomberg amintesc că în primele opt luni ale anului, investițiile străine directe au scăzut cu aproape o cincime față de perioada similară a anului trecut până la 2,5 miliarde de euro. De altfel, potrivit unui sondaj al Consiliul Investitorilor Străini planurile de afaceri ale 90% dintre companii sunt afectate de modificările legislative. 

„Stabilitatea politică și coerența este crucială. Prioritățile se schimbă atât de des încât este dificil să continui proiectele", a declarat Andrew McDowell, vice-președintele Băncii Europene de Investiții.

Un element descurajator este și corupție, România aflându-se pe locul 57 din 176 de țări în ultimul raport Corruption Perceptions Index elaborat de Transparency International. 

Sursa citată mai avertizează că în contextul în care întreaga regiune se confruntă cu un deficit al forței de muncă, relansarea inflației ar putea duce costurile cu salariile până la un nivel extrem de ridicat. 

Potrivit indicelui Bond Bond-Emerging-Market al monedelor suverane locale, în acest an, obligațiunile românești în monedă locală au cauzat investitorilor o pierdere de 1,2% în euro. 

Bloomberg crititică și disputele interne din cadrul Guvernului, amintind de episodul în care PSD și-a demis propriul Executiv, dar și de conflictul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose care ar fi putut duce România într-o nouă criză.