ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce premierul Mihai Tudose se laudă cu creșterea economică a României, despre care spune că este printre cele mai mari din lume, jurnaliștii de la Bloomberg trag un semnal extrem de îngrijorător, pornind tocmai de la aceste date. 

Într-o analiză publicată vineri, agenția de presă amintește că ultima dată când țara noastră a depășit China la acest capitol a fost în anul 2008, iar după aceea, România a ajuns să facă niște împrumuturi colosale. 

„Ultima dată când ritmul de creștere al economiei României l-a depășit pe cel al Chinei a fost în 2008, cu puțin înaintea izbucnirii crizei financiare globale. Politicienii s-au bucurat de acel succes înainte ca statul balcanic să fie și el puternic afectat, solicitând în cele din urmă o asistență financiară de 20 de miliarde de euro (24 miliarde de dolari)”, se arată în analiza citată.

La zece ani de atunci, specialiștii atrag atenția că istoria este pe cale să se repete. Cu o creștere economică de 8,8% pe trimestrul trei din 2017 , România depășește din nou China. Asta ca urmare a boom-ului determinat de consum, în urma reducerilor de taxe și a majorării salariilor în sectorul public. 

Bloomberg precizează și că inflația și deficitul de cont curent  nu sunt la nivelurile de dinaintea crizei din 2008, însă provoacă totuși îngrijorare.

„Această creștere economică de tip chinezesc ar trebui să-i facă pe cei care iau decizii să se gândească ce vor face în continuare. România se confruntă cu derapaje pe care piețele financiare nu le vor ignora”, a afirmat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, citat de Bloomberg.