ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile lucrează la o ordonanță de urgență privind un ajutor de stat care să acopere costurile angajaților din IT ce vor reieși în urma transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, aceasta urmând a fi discutată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, susține ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

„Se lucrează la ordonanța de urgență, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcționează în domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajați IT-iști și care ar trebui să plătească niște costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marjă ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie niciun cost suplimentar datorită transferului contribuțiilor. O să explicăm și mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea și să primească diferența de bani pe care altfel ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu. Nu cred că vom reuși să intrăm cu ea în ședința de Guvern de mâine, dar în următoarea, cu certitudine", a declarat Mișa, la Palatul Parlamentului.

În ceea ce privește încasările la bugetul statului, el a precizat că acestea au depășit veniturile prognozate în Legea bugetului.

Potrivit unor modificări ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Angajații firmelor din IT beneficiau de scutiri de la plata impozitului pe veniturile salariale.