ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vești proaste pentru câteva sute de mii de români. Presiunile făcute de bancheri, chiar de șeful acestora Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, asupra politicienilor dau rezultate. Concret, una dintre cele mai importante cerințe ale băncilor - Programul ”Prima Casă” să fie scos din Legea dării în plată, pe motiv că ar avea efecte nefaste asupra economiei - a fost însușit de liberali, cei care sunt chiar inițiatoriii actului normativ, prin deputatul Daniel Zamfir.

”Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe motiv că este un plafon care stabilește o discriminare foarte clară și temerea noastră că această lege în baza acestui articol poate fi atacată la CCR este reală. Suntem pentru eliminarea programului ‘Prima Casă’ de sub incidența legii dării în plată. Această lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca și locuință, eliminăm din noțiunea de consumator absolut orice idee de speculă sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut să îl obțină”, a spus liderul PNL Alina Gorghiu.
 
Ieri a avut loc un schimb dur de replici între Daniel Zamfir și premierul Dacian Cioloș pe tema legii dării în plată.

"Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată și, pe cale de consecință, împotriva sutelor de mii de familii din România care așteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voință, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte și lipsei de supraveghere a Băncii Naționale. Dumneavoastră, premierul României, ați ales să serviți interesele unor bancheri străini care, în a doua cea mai săracă țară din Europa, au făcut profit dublu față de media europeană, în loc să serviți demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentați de dvs: cetățenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei", a scris Daniel Zamfir pe Facebook.
 
"Când vorbesc de aruncarea în aer a sistemului bancar nu mă refer la a salva cu orice preț băncile, pentru că premierului i-s dragi băncile și nu li-s dragi cetățenilor, dar, dacă noi destabilizăm sistemul bancar, tot asupra celor care iau credite de la bănci sau își țin banii la bănci se vor resfrânge negativ aceste efecte. Eu am avut o discuție cu băncile foarte deschisă și foarte clară: băncile au făcut anumite greșeli în trecut și acum, într-un anumit fel, plătesc prețul acestor greșeli și acestei imobilități sau rigidități în modul de a aborda anumite situații, însă, pe de altă parte, este important pentru economia României și pentru clienții băncilor să avem stabilitate în sistemul bancar, iar o lege ca și aceasta poate să arunce în aer sistemul bancar, dacă nu este gândită bine", a replicat Cioloș.