ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Românii nu s-au înghesuit să renunțe la case în prima zi de funcționare a legii privind darea în plată. BCR, cea mai mare bancă locală, a primit 10 notificări de la clienți în prima zi de dare în plată, potrivit oficialilor băncii. A doua bancă locală, BRD, a primit tot două notificări, în timp ce reprezentanții Raiffeisen Bank spun că banca a primit sub 10 notificări de la clienți. Celelate bănci nu au făcut publice aceste date.

Clienții așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile cu această lege, la sfatul celor care au inițiat-o, Gheorghe Piperea și Daniel Zamfir.

Unii dintre primii români care au profitat de intrarea în vigoare a legii au fost Roxana și Aurel Pamfile.

Roxana spune că a plâns de fericire în ziua în care președintele Iohannis a promulgat legea. În 2008, cei doi soți au contractat un împrumut de 112.913 franci elvețieni pentru a-și cumpăra un apartament. "Eram tineri, câștigam bine și ne-am dorit o casă a noastră. Am cumpărat un apartament cu două camere, de 60 mp, în Brașov. Aveam o rată lunară de 789 de franci, la un curs de 2,6 pe atunci, iar apartamentul ne-a costat 72.000 de franci elvețieni”, a spus Roxana pentru Click!

A venit criza și au început problemele. "Am ajuns la un moment dat să plătim mai mult decât aveam salariile. Eu și soția câștigam în jur de 2.200 de lei, iar rata era de aproximativ 2.900 de lei. Am avut noroc că ne-au mai ajutat părinții, plăteam lunar rata, dar dobânda și penalitățile erau foarte mari. Într-un final, nu am mai făcut față și am ajuns să fim executați silit", povestește Aurelian.

În 2014, apartamentul lor a fost scos la licitație și vândut cu 31.200 de franci elvețieni. Problemele și-au pus amprenta pe sănătatea celor doi soți. Nu au avut parte de nici o vacanță în ultimii ani, nu au putut face copii, iar Aurelian a ajuns pe un pat de spital după ce banca le-a scos casa la vânzare. "După licitație am stat aproape trei săptămâni în spital, imobilizat la pat. Am consultat zece doctori și nici unul nu a reușit să pună un diagnostic. Toți mi-au spus că ceea ce aveam era pe fondul unui stres și a imunității foarte scăzute. Banca m-a albit și m-a băgat în spital”, a conchis bărbatul, care a rămas fără casă și cu poprire pe o treime din salariu.
 
O problemă mult discutată este cea a impozitelor de la notar. Mai precis, dacă se aplică sau nu se aplică acel impozit de 2 la sută, valoarea la care se aplică și modul în care se percepe de la consumator sau de la bancă.