ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


FMI și alte țări importante din Vest au avertizat România asupra existenței riscului de creștere a deficitului bugetar și chiar au recomandat politici de austeritate pentru poporul român.

Asta în timp ce datoriile țărilor din Vest sunt în continuă creștere, un exemplu în acest sens fiin Franța, care „are o datorie publica de 2170 de mld euro, aproape cat PIB-ul propriu”.

Gheorghe Piperea a vorbit despre acest subiect sensibil, mai ales că există o regulă impusă tuturor țărilor din Uniunea Europeană ca deficitul bugetar să nu treacă de 3% pe an.

„Franta are o datorie publica de 2170 de mld euro, aproape cat PIB-ul propriu. Asta ii pune pe francezi in clubul select al trilionailor in datorii care le cer celorlalti europeni sa fie cumpatati sau chiar austeri cu cheltuielile : Marea Britanie, Germania si Italia au si ele, fiecare, cate 2,2 trilioane de euro datorii. Aproape de club se afla Olanda (alta campioana a austeritatii altora), cu 0,8 trilioane euro datorie. Cum au ajuns aceste tari la indatorari care bat PIB-ul propriu, in timp ce regula deficitului bugetar de max 3% din PIB (cu strictete aplicata unor tari ca Romania) si inflatia negativa „regleaza" economia europeana de cca 15 ani? Raspunsul poate fi gasit in faptul ca doua treimi din datorie este la banci sau este facuta pentru a salva banci. Fostul bancher Macron insista pe disciplina platii si pe regula deficitului de max 3% din PIB. Bancherul tot bancher, nu? Nationalista Le Pen vrea „nationalizarea" conturilor datoriei publice, in sensul „repatrierii" datoriei, adica preluarii acestora de catre institutii franceze, iesirea din zona Euro (cu revenirea la francul francez) si nationalizarea emisiunii de moneda. Foarte interesant, din acest punct de vedere, este dosarul penal in care este inculpat actualul sef al bancii centrale a Frantei. Va ramane in functie, ca sa isi puna semnatura pe noile bancnote franceze?

PS Multi se intreaba de ce ne intereseaza pe noi alegerile din Franta. Pai ce ziceti de soarta Europei, acel club pe care il consideram candva select, unde Romania a fost acceptata doar pentru ca a livrat Europei forta de munca ieftina, o piata de desfacere maricica si intreprinderi publice monopoliste si banoase (dintre care francezii au cumparat niste chestii insignifiante, cum ar fi o banca, un distribuitor de gaze, un concesionar de apa-canal si o uzina auto), iar acum asistam la destramarea clubului pentru care am facut atatea „progrese"?”, a scris Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.

 

Franta are o datorie publica de 2170 de mld euro, aproape cat PIB-ul propriu. Asta ii pune pe francezi in clubul select...

Posted by Gheorghe Piperea on 24 Aprilie 2017