ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avansul pentru creditele Prima Casă ar putea crește peste nivelul de 5%, cât este acum. Este una dintre variantele luate în calcul de autorități, care analizează modul în care va continua programul guvernamental.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casă a explodat pe fondul discuțiilor despre legea dării în plată. Fondurile alocate inițial, de circa 1,6 miliarde de lei, s-au epuizat rapid. La începutul acestei luni, statul a alocat alte 500 de milioane de lei, din care 130 de milioane de lei s-au acordat deja, iar restul banilor abia ajung pentru dosarele în derulare.

Programul Prima Casă ar putea continua, dar cu alte reguli, spun oficialii Fondului de Garantare, instituția care reprezintă statul în contractele de creditare Prima Casă, potrivit digi24.ro.

„Încercăm să direcționăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor și se va concentra pe avans discuția, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine și normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condițiile în care în alte țări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuțiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, a declarat Simona Mureșan, director în cadrul Fondului de Garantare.

Brokerii de credite imobiliare spun însă că puțini români, mai ales dintre cei tineri, și-ar permite un avans mai mare.

„În momentul în care s-ar veni cu o creștere de avans la 20%, o dată că s-ar pierde interesul pentru acest produs și, doi la mână, nu s-ar realiza restricționarea accesului la acest produs pentru clienții care nu au caracter social”, spune Dragoș Nichifor, broker de credite.