ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reducerile de taxe și impozite, cumulate cu majorările salariale anunțate și reducerea investițiilor publice pun în pericol realizările economice ale României din ultimiii ani, a avertizat Reza Baqir, șeful misiunii FMI pentru România.

„Dacă toate măsurile anunțate înainte de alegeri vor fi puse în practică, costul suplimentar, în perioada 2017-2020, va fi de 5,5% din PIB. Această estimare nu ia în calcul efectele de rundă a doua, care sunt incluse doar pentru 2017. Nu le-am introdus pentru că nu avem toate datele. Le vom include după ce vom afla care sunt toate efectele”, a declarat Reza Baqir, citat de gandul.info.

Acesta a mai susținut că, din estimările preliminare, impactul majorărilor salariale pentru perioada 2017-2020 este de 2,1% din PIB. Acesta este, însă, „un impact net, deoarece cheltuielile guvernului vor fi mai mari de 2,1%, dar o parte din salarii vor fi impozitate mai mult”.

„Dacă ne uităm pe perioada ultimilor șapte ani de evoluții economice, principalul mesaj pe care vrem să îl transmitem este acela că România și-a consolidat economia în mod semnificativ după criza financiară globală, iar indicatorii macroeconomici se compară cu cei ai altor țări. Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite și taxe, majorările salariale, ce depășesc creșterile de productivitate și investițiile publice de calitate de volum redus încep să amenințe aceste realizări și restrâng creșterea potențială", a mai declarat reprezentantul FMI.

Acesta a propus ca soluție adoptarea unor politici care să sprijine mai mult investițiile și mai puțin consumul.