ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băncile românești au obținut performanța de a urca pe primul loc în topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilității capitalurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul T1 acest an, de două ori peste media europeană, potrivit statisticilor Autorității Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar românesc se situa pe locul doi în topul european al profitabilității la finalul anului trecut, după cel maghiar.

În urma scandalului în privința sistemului bancar în care unele dintre instituțiile de creditare nu plătesc taxe și impozite în țara noastră, ba mai mult decât atât, declară și pierderi an de an, iată că au fost destui deontologi „educați” care să sară în apărarea acestora și a ingineriilor financiare pe care acestea le fac în România.

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat această situație și a dezvăluit faptul că o singură bancă din sistem ar cheltui 39 de milioane de euro pe an pentru recâștigarea încrederii populației.

„Toată lumea „bună", educată, sare în ajutorul săracelor bănci. Că ce nasol e să fie transformate în ținte, când ele, săracele, fac așa eforturi de umanizare de-ți vine să suspini de să sară cămașa de pe tine de mila lor. În afară de „educați", noi, restul, ăia cam „ne-educați" și neduși la biserica sfintelor bănci, ne păstrăm starea de spirit (neutralitate, încredere naivă, neîncredere funciară). Devine neclar de ce, în asemenea condiții, o singură bancă din sistem cheltuiește 39 de milioane de euro pe an pentru re-câștigarea încrederii.”, a scris Gheorghe Piperea pe Facebook.

Băncile din România au înregistrat un profit agregat record de 1,2 mil. lei în intervalul ianuarie-martie al acestui an, după ce anul trecut au închis cu un plus de 4,3 mil. lei. Dacă și în următoarele trimestre băncile vor obține profituri comparabile cu cel din T1, anul 2017 ar putea aduce un câștig record la nivelul sistemului bancar. 

Profitabilitatea este extrem de concentrată la vârf, în condițiile în care câștigurile primelor trei bănci după active - BCR, Banca Transilvania și BRD SocGen - au reprezentat aproximativ două treimi din câștigul total realizat la nivelul sistemului bancar.