ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


BCR ar fi trebuit să ramburseze celor 25.000 de clienți cărora le-a redus rata la creditul ipotecar circa 42,77 milioane de euro pentru un comision încasat ilegal în perioada 2010 -2015, potrivit calculelor economica.net.

Chiar 85,5 milioane de euro, dacă luăm în calcul că vicepreședintele băncii, Dana Demetrian, a declarat că în programul Scade Rata se încadrează 50.000 de clienți BCR. Reducerea ratelor înseamnă o dobândă mai mare decât cea care ar trebui calculată prin raportare la indicele de referință Euribor. Reprezentanții BCR spun că "afirmația nu se poate justifica, iar calculul este lipsit de bază pentru că vorbim de contracte foarte diferite între ele".

Conform Ordonanței de urgență 50/2010, băncile comerciale au fost obligate să restrângă toate comisioanele de acordare și derulare ale unui credit într-unul singur și să limiteze comisioanele de rambursare anticipată a creditului la maxim 1% din valoarea soldului de plată, dacă durata rămasă pentru rambursarea creditului este mai mare de un an de zile, iar dobânda este fixă. Pentru creditele cu dobândă variabilă acest comision a fost eliminat definitiv.

De voie, de nevoie, majoritatea băncilor s-au conformat noii legi si au unit toate comisioanele aferente unui credit într-unul singur, global, și au renunțat la cele de rambursare anticipată. 

Citește mai departe pe economica.net