ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decalajele dintre zonele României s-au adâncit în timp și au apărut poli de competitivitate și zone în care sărăcia s-a adâncit. În zona București-Ilfov PIB-ul pe locuitor a depășit media UE, ajungând la nivelul zonei Berlinului, a declarat, vineri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Guvernatorul Mugur Isărescu: În București-Ilfov, PIB/ locuitor a depășit media UE, ajungând la nivelul zonei Berlinului

„Decalajele dintre zonele României s-au adâncit în timp. Au apărut poli de competitivitate și zone în care sărăcia s-a adâncit. În zona București-Ilfov PIB-ul pe locuitor a depășit media UE, ajungând la nivelul zonei Berlinului. Sunt însă regiuni, cum ar fi cele din sud și est care sunt printre cele mai sărace din UE. Din păcate lipsa infrastructurii acționează în sensul adâncirii acestor diferențe. În acest context foarte complicat trebuie să înțelegem că o pregătire adecvată pentru adoptarea euro necesită eforturi susținute”, a declarat, vineri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, la sesiunea științifică „România în Uniunea Europeană” organizată de Academia Română.

Acesta a vorbit despre aderarea la euro, care nu este un proiect abandonat, ci unul care necesită o abordare mai responsabilă. „După izbucnirea crizei se impune îndeplinirea criteriilor pentru convergența reală, însă nu în mod forțat. Nivelul de convergență reală este un parametru esențial pentru adoptarea euro. Dar, nu contează cât de repede crești, ci și cum crești. Creșterea productivității cu toți factorii săi este esențială”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a vorbit despre un document elaborat de FMI arată că, ritmul anual de creștere al PIB-ului potențial poate fi majorat la 4,5% dacă se maximizează absorbția fondurilor UE. Rolul acestor fonduri în sprijinirea creșterii economice este esențială.

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al BNR: România poate adera la euro în minimum nouă ani, dacă economia crește cu 5%

Dacă economia românească ar crește în același ritm ca până acum am putea adera la euro în 13 ani. Dacă am avea o creștere de 5% am avea nevoie de nouă ani, a afirmat vineri, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al BNR. Acesta a spus că avem cele mai scăzute venituri fiscale din UE.

„Este încă calea lungă până la convergența structurală, care să îndreptățească dorința noastră de aderare la euro, astfel încât acest pas să poate fi făcut. Noi propunem un minim de convergență de 75% din media UE. Adevărata miză este în ce condiții și cum vom fac aderarea. Criza a redus rata de creștere potențială a economiei românești. Există indicatori de competitivitate care arată că suntem la urmă. Am încercat să estimăm perioada de timp pentru convervența reală. Există un timp de parcurgere al convergenței reale. Dacă am avea o creștere cu același ritm ca până acum am ajunge la 75% în 13 ani. Dacă am avea o creștere de 5% am avea nevoie de nouă ani pentru aderare”, a declarat, vineri, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, la sesiunea științifică „România în Uniunea Europeană” organizată de Academia Română.