Creanțele financiare ale administrației publice, exprimate ca pondere în PIB, au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, ajungând la 24,5%, în timp ce angajamentele - datoriile - aceluiași sector au crescut la 45,5%, semnalează, într-un raport publicat de Banca Națională a României (BNR).

„Deținerile de acțiuni și alte participații ale statului s-au diminuat cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,8% din PIB. Depozitele administrației publice au crescut cu 1,6 puncte procentuale, până la 8,7% din PIB, dar alte conturi de primit au scăzut cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,1% ca pondere în PIB”, arată BNR în raportul pe trimestrul II privind conturile naționale financiare.

În același timp, „angajamentele financiare ale sectorului administrații publice au crescut ca pondere în PIB, atingând un nivel de 45,5%, față de 44,9%. Titlurile de natura datoriei, în lei și valută, au crescut cu 1 punct procentual, ajungând la un nivel de 29,3% din PIB”.

BNR mai arată că, atât în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt, cât și pentru titlurile pe termen lung, „se constată creșteri pe seama noilor emisiuni de titluri într-un ritm mai accelerat decât răscumpărarea de titluri pe fiecare tip de scandență”.

Potrivit BNR, datoriile comerciale (ale statului – n.n.) au crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 7,7% din PIB. Împrumuturile au scăzut cu 1,3 puncte procentuale, reprezentând 7,7% din PIB la finele trimestrului II 2017, „evoluție datorată rambursărilor față de terți”.

Sectorul administrației publice a înregistrat un necesar de finanțare de 0,8% din PIB în trimestrul II 2017, față de 0,4% din PIB în trimestrul II 2016, mai arată BNR. Iar subsectorul „administrația centrală” a înregistrat un necesar de finanțare de 1% din PIB în trimestrul II 2017, față de 0,5% din PIB în trimestrul II 2016.

„Administrațiile locale au avut o capacitate de finanțare de 0,2% din PIB în trimestrul II 2017, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de trimestrul II 2016”, iar „administrațiile de securitate socială au avut un necesar de finanțare atât în trimestrul II 2017 (0,009% din PIB), cât și în trimestrul II 2016 (0,003% din PIB)”, se mai arată în raportul băncii centrale, publicat pe site-ul BNR.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews