ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în istoria sa, Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânda de politică monetară la zero, informează The Guardian. De asemenea, aceasta a redus și dobânda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%.

BCE a mai decis să majoreze programul de achiziții de active cu 20 de miliarde de euro pe lună, la 80 de miliarde de euro pe lună. În plus, din iunie va fi lansat un program imens de credite pe termen lung pentru bănci.

Banca Centrală Europeană a luat aceste decizii pentru a încuraja băncile să injecteze bani în economia reală, pentru a reporni creditele, inflația și creșterea.

De asemenea, prin noile reduceri ale dobânzilor în zona euro, președintele BCE Mario Draghi, forțează răspunsuri similare din partea celorlalte mari bănci centrale, cu care se luptă într-un război nedeclarat pentru deva­lorizare competitivă. În urma deciziei BCE, euro a luat-o abrupt în jos, veste bună pentru exportatorii zonei euro.

Băncile au avertizat că dacă BCE merge și mai departe cu politica dobân­zilor negative, profitabilitatea lor și rolul lor de motoare de stimulare economică vor avea de suferit. Însă de data aceasta banca centrală de la Frankfurt le-a în­dul­cit cumva durerea, făcând pentru ele ex­trem de ieftin să împrumute bani de la ea.