ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Speriate de efectul legii Dării în plată, băncile locale au vrut să pună presiune pe parlamentari pentru a nu vota legea și au mărit avansul la creditele ipotecare.

La scurt timp, după ce această decizie le-a afectat afacerea, băncile au început să dea înapoi. BRD a fost prima bancă din țară care a anunțat că  banca ia în calcul reducerea avansului de la nivelul de 35%, astfel încât acesta să poată fi suportat de către client.

Joi a fost rândul Bănci Transilvania să anunțe o decizie identică. Banca Transilvania, a treia bancă din sistem după active, a crescut avansul pentru creditele în lei de la 15 la 20% pentru cei care achiziționează prima locuință, iar acum ia în calcul o scădere a avansului, scrie Profit.ro.

Odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, marile orașe s-au delimitat de restul țării și au ieftinit apartamentele. Astfel, în București, Brașov, Cluj-Napoca Constanța, Iași și Timișoara prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu 0,1-1%, în timp ce apartamentele noi s-au ieftinit cu 1,4-7,6%. Constanța și Timișoara sunt singurele orașe care ies din tipar datorită creșterilor de 6,2% și 0,7% a prețurilor puse de vânzători locuințelor noi.

Conform unor surse din piața bancară, la aproape toate băncile vânzările de credite imobiliare standard s-au prăbușit după ce băncile au majorat avansul ca urmare la legea dării în plată.