ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băncile clasice au un nou concurent care încearcă să se adapteze la noua generație de clienți care au alte obiceiuri de consum și care au nevoie de alte criterii de evaluare a bonității.

Netopia este o astfel de instituție financiară care acordă credite persoanelor după analiza profilului de Facebook și al conturilor de pe alte rețele de socializare, precum Twitter și Instagram.

„Contextul de piață e diferit. Generația nouă e fluidă, nu are casă sau mașină, nu vrea credite pe termen lung. Tinerii vor ceva rapid, personalizat. Pe ei îi găsești pe Twitter, pe Instagram, pe Facebook", a spus Antonio Eram, director general Netopia, pentru Zf.ro.

Compania a înființat anul trecut un IFN în Mexic și acordă microcredite, de maximum 150 de dolari, pentru o perioadă de zece zile, la o dobândă de 1% pe zi. Netopia Systems a realizat un algoritm prin care calculează bonitatea aplicanților în funcție de profilul de Facebook, fiind prima firmă care a lansat astfel de oferte pe piața din America de Sud.

„Am folosit ce am învățat în România, să construiești pe ceva în mișcare și ne-am dus pe o piață și mai în mișcare. În România, verificările le face ANAF și Biroul de Credit. Acolo nu e așa. Am fost printre primii care au construit un algoritm de verificare a bonității pe baza profilului de Facebook. Avem un rulaj de credite de 500-600.000 dolari pe lună", a mai spus Antonio Eram.

 Creditele bazate pe scoringul de Facebook au o rată de default de 6-7%, mai bună decât la băncile clasice, IFN-ul dezvoltat de Netopia aprobând una din 20 de cereri.

„Am putea avea o rată de 1 din 10, dar cererea e așa de mare încât nu avem suficiente fonduri. Zilnic, CEO-ul companiei locale și cu mine încercăm să găsim bani".

Practic, analiza profilului ține cont de numărul de prieteni, locurile de muncă, studii, unde locuiește, ce face în timpul liber.

Antonio Eram spune că potențialul pieței este de 9-10 milioane de persoane, în condițiile în care în Mexic serviciile financiare sunt operate de bănci mari, dar la nivel super macro, iar serviciile de plată sunt ca și inexistente.