Băncile nu mai creditează afaceri, sunt magazii de imprumuri ipotecare pentru populație

Dacă la începutul secolului trecut creditul ipotecar era o treime din activitatea de creditare a băncilor, acum depășește două treimi. Prețurile locuințelor au crescut peste rata de creștere a PIB, simultan cu procentul proprietarilor de locuințe, debitorul semănând cu hamsterul care are drept cilindru visul unei case luate pe credit pe 30 de ani.
Bogdan Glăvan, profesor la Universitatea Româno-Americană, arată pe blogul logec.ro că, "potrivit lucrării The Great Mortgaging: Housing Finance, Crises, and Business Cycles, aflăm un fapt senzațional: că băncile nu mai sunt ce erau în urmă cu un secol. Mai precis, că ele au cam renunțat la ideea creditului pentru finanțarea investițiilor, a afacerilor productive, și au devenit în timp un fel de magazii de împrumuturi pentru cumpărarea de locuințe. Dar să vedem ce zic autorii: "În raport cu PIB, creditul non-ipotecar către firme și populație a rămas constant, practic toată dezvoltarea sectorului financiar vine din creșterea creditului ipotecar către populație. Dacă la începutul secolului creditul ipotecar reprezenta 1/3 din activitatea de creditare, astăzi el reprezintă 2/3. Practic, băncile folosesc economiile populației pentru finanțarea achizițiilor de terenuri și locuințe. În medie, creditele non-ipotecare reprezentau 73% din creditul bancar total în anul 1928. Ponderea acestora a scăzut la 40% în 2007. În SUA și Norvegia, 68% din bilanțurile băncilor sunt ocupate cu credite ipotecare”.
Aparent, numai consecințe frumoase. "O parte din ce în ce mai mare a populației a ajuns să dețină o locuință-sau, așa cum bine știm, să creadă că deține una… până la proba contrară oferită de următoarea criză financiară. (..) Surprize-surprize, nu-i așa?! Cine ar fi crezut că expansiunea creditului duce la scumpirea locuințelor? Cine ar fi crezut că grație tiparniței de bani populația aleargă precum un hamster pe rotiță, visând la ziua în care va fi în sfârșit în stare să-și cumpere casa mult-dorită (acest vis fiind de fapt un vis fabricat de guverne și clientela lor bancară)?
Rata proprietarilor de locuințe a crescut cu 50% în ultima jumătate de secol. În Marea Britanie s-a dublat (de la 32% în 1950 la 64% în 2010, n.n), în Germania a crescut puțin (de la 34% la 45%), în Elveția a rămas neschimbată (aproximativ 37%). Se aprinde undeva un beculeț? Înțelegeți de ce anumite țări nu au cunoscut crize atât de adânci ca altele?” arată Glăvan
Pe același subiect

Doliu la Banca Transilvania: Mihaela Nădășan, Director General Adjunct, a decedat la numai 50 de ani, în urma unui accident vascular

China, războiul împotriva banilor fizici, criptomonedele, dominația mondială și necesitatea rezervelor de aur

Cozmin Gușă îi acuză pe Florin Câțu și Lucian Isar că ar pune la cale vânzarea CEC, prima bancă română, către un „cartel neautohton”

Unde dai și unde crapă: Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei pot arunca în aer Globalizarea

Guvernul Cîțu a mai împrumutat 138 de milioane de lei de la bănci, din cele 200 de milioane pe care dorea să le obțină

Ordonanță de Urgență controversată. "Se vinde ultima bucată de Românie. Cu mască și fără mască" - Ilie Șerbănescu. "Guvernul Orban și BNR speculează economic pandemia în favoarea acționarilor privați ai băncilor" - Radu Soviani. "Miză de 20 miliarde Euro"
Recomandările noastre

Coșmar Dickens 2022: Occidentul se întoarce în timp, de la Civilizație la Mizerie. Fiecare Zi e un Deceniu înapoi

AUTOPSIA ȘI EPITAFUL PANDEMIEI DIN ROMÂNIA. Dr. Damian Baciu: SOMAȚIA unor medici români către INSP, instituție responsabilă pentru apărărea sănătății și vieții românilor. SEMNAȚI PROTESTUL AICI!

INAMICUL STATULUI ORWELLIAN. Anihilarea savantului Sucharit Bhakdi: celebrul om de știință care a demonstrat falsitatea teoriilor oficiale ale pandemiei COVID este acuzat în instanță de ANTISEMITISM cu propunerea revocării titlului de profesor universitar

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)