ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii în pericol să-şi piardă casele pentru că nu şi-au plătit ratele la timp ar putea primi un ajutor nesperat de la parlamentari.

Senatorii au votat o modificare legislativă prin care băncile nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici fără ca mai întâi să se judece cu aceştia. Asta ar putea încurca mult calculele bancherilor, care până acum puteau să scoată la licitaţie casa unui restanţier în doar câteva luni.

În prezent, datornicii sunt executaţi silit fără să fie chemaţi la tribunal. Ei pot contesta la judecătorie executarea silită, dar procedura în sine nu este oprită. Ca să fie suspendată, tot datornicii sunt puşi la plată: ei trebuie să achite o cauţiune.

„Oameni buni, înţelegeţi că rămân oameni pe stradă, iar băncile sunt precum nişte ulii. Ce spun eu: nu că banca nu ar avea dreptul să-şi recupereze, ci să nu-şi recupereze abuziv şi cât vrea ea”, spune Cristiana Anghel, iniţiatoarea modificării legislative, potrivit digi24.ro.

Senatul a decis să schimbe prevederea potrivit căreia un contract de credit este considerat titlu executoriu. Asta înseamnă că, pentru a începe executarea silită, băncile trebuie mai întâi să judece cu datornicii. Magistraţii vor analiza contractele de credit înainte să decidă executarea.

Schimbarea legislativă trebuie însă să treacă de Camera Deputaţilor, for decizional. Bancherii nu sunt însă de acord cu modificarile. I-ar pune la cheltuieli cu judecată şi ar trebui să aştepte luni întregi până să execute silit un client.