Bancnotele și monedele care includ noua stemă a țării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oțel, au fost lansate luni în piață de către Banca Națională a României, acestea având înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 și vor circula în paralel cu bancnotele și monedele deja existente.

Banca centrală a anunțat la 21 decembrie că va pune în circulație de la 1 ianuarie 2018 noile bancnote și monede.

Acestea sunt emise pentru a include noua stemă a țării, adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

„Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor cu noua stemă vor fi aceleași cu cele ale bancnotelor și monedelor aflate în circulație", potrivit BNR.

Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil și se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare și scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

În noua formă a stemei, a fost readusă Coroana de Oțel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență (1877-1878) și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența.

Coroana s-a regăsit pe stema națională în perioada 1881-1947, revenind în componența stemei la 11 iulie 2016.
 
Autoritățile publice trebuie să înlocuiască, până la 31 decembrie 2018, anul Centenarului Marii Uniri, toate stemele și sigiliile existente cu noile modele ale acestora.
 
Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă și sigiliu ale României.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews