ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bancnotele și monedele care includ noua stemă a țării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oțel, au fost lansate luni în piață de către Banca Națională a României, acestea având înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 și vor circula în paralel cu bancnotele și monedele deja existente.

Banca centrală a anunțat la 21 decembrie că va pune în circulație de la 1 ianuarie 2018 noile bancnote și monede.

Acestea sunt emise pentru a include noua stemă a țării, adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

„Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor cu noua stemă vor fi aceleași cu cele ale bancnotelor și monedelor aflate în circulație", potrivit BNR.

Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil și se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare și scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

În noua formă a stemei, a fost readusă Coroana de Oțel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență (1877-1878) și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența.

Coroana s-a regăsit pe stema națională în perioada 1881-1947, revenind în componența stemei la 11 iulie 2016.
 
Autoritățile publice trebuie să înlocuiască, până la 31 decembrie 2018, anul Centenarului Marii Uniri, toate stemele și sigiliile existente cu noile modele ale acestora.
 
Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă și sigiliu ale României.