ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Contribuția de asigurări sociale și cea de la sănătate ar putea fi reținute la sursă în cazul drepturilor de autor, reiese din informațiile transmise de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice.

„Pentru CASS se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reținere la sursă, atât pentru DDA-uri, cât și pentru veniturile din arendă și din asocieri cu persoane juridice”, se arată într-un document al instituției.

O altă posibilitate este ca anumite categorii să fie exceptate de la plata CASS.

„Se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane: pensionarii, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18-26 ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, precum și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului”, menționează sursa citată.
 
În momentul de față, începând de la 1 ianuarie 2018, persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de autor, arendă sau asocieri, la fel ca toți ceilalți care desfășoară activități independente, sunt obligate să plătească contribuțiile sociale din propriul buzunar, cel puțin 10% din salariul minim brut pe economie, adică 1900 de lei.