ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, a declarat că România ar putea fi pregătită pentru introducerea monedei unice europene peste aproximativ 10 ani, dacă demersurile ar fi începute în toamna acestui an.

Potrivit lui Olteanu, dacă România ar începe procesul de aderare la euro, ar putea fi "rezonabil” pregătită peste 7 – 10 ani.

"Ca să termini un proces trebuie mai întâi să îl începi și România încă nu a început pregătirea trecerii la euro. Dacă l-am începe – să zicem – în această toamnă, probabil că, din punct de vedere tehnic, într-o perioadă de 7 – 10 ani am putea să fim rezonabil pregătiți”, a spus Bogdan Olteanu, întrebat despre momentul în care România va trece la moneda unică europeană.

Olteanu a afirmat că aderarea la moneda unică depinde de viața politică.

"România s-a angajat să adere la euro. Am scris-o și în Constituție, am votat-o la referendum. Nu am scris când se va întâmpla acest lucru. Există țări în care politicul apreciază că e mai bine mai târziu. De exemplu, în Ungaria, Guvernul a decis că atunci când Ungaria va ajunge la nivelul de trai – să zicem – la 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi în țări care au aderat, două treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca să poți să te duci acolo fără să ai dificultăți”, a declarat viceguvernatorul BNR, conform Mediafax.