ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, a încasat în 2016 venituri nete de 1 milion de lei (echivalentul a circa 84.385 de lei pe lună, adică 18.700 de euro/ lună), în scădere cu 12% față de anul anterior, potrivit datelor din decla­ra­țiile sale de avere.

Comparativ cu situația de acum 10 ani, veniturile salariale ale guvernatorului au crescut de trei ori.

Anul trecut a fost primul an din 2007 încoace de când guvernatorul și întreaga conducere a BNR și-au publicat veniturile salariale din anul anterior, după ce banca s-a confruntat cu un val de critici referitoare la lipsa de transparență prin nepublicarea veniturilor în declarațiile de avere.

Pe lângă veniturile de la BNR, guvernatorul a mai obținut anul trecut peste 34.000 de lei din calitatea de membru titlular al Academiei Române, dar și 1.200 de lei din activitatea didactică de la Academia de Studii Economice. Salariul mediu în cadrul BNR a fost de circa 6.800 de lei net în 2016 (1.500 de euro), de unde rezultă că guvernatorul câștigă echivalentul a 12 salarii medii din bancă. 

În total, cei 9 membri ai consiliului de administrație al BNR au încasat circa 4,6 milioane de lei (1 mil. euro) anul trecut, al doilea cel mai bine plătit executiv din conducerea băncii după Isărescu fiind Florin Georgescu, primviceguvernator, care a primit câte 15.700 de euro net pe lună.