ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o întâlnire dedicată educației financiare, elevii de clasa a XI-a au fost curioși să afle ce fac băncile cu banii din comisioane și de ce sunt taxați și la bancomate. Au întrebat ce efecte va avea legea dării în plată, dar mai ales de ce restanțierii sunt dați afară din case.

Elev: „Am și o întrebare de când am venit aici am curiozitatea asta - eu, de exemplu, ca cetățean român, de ce nu pot fi cămătar, iar banca face cămătărie legală?”

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Băncilor: „Mai repetați o dată!”

Elev: „De ce eu nu pot fi cămătar, iar banca poate face cămătărie legală?”

Florin Dănescu: „Clienții care aduc economii la bănci își doresc să li se bonifice o dobândă - de acord? Este cămătărie acest lucru? Bun! Pentru asta trebuie să ceară dobânzi pentru a acoperi cheltuielile băncii”.

Elev: „Vă spun și de ce mi se pare cămătărie: pentru că dobânda pe care o luați dvs. 10% din banii pe care îi primiți, dvs. nu îi dați pe toți, se și păstrează, pentru că trebuie să faceți și profit”.

Florin Dănescu: „În România, băncile au pierdut timp de 5 ani la rând, știați? Cu tot cu cămătaria aceasta de care vorbiți”.

Tinerii din 14 licee bucureștene au aplaudat furtunos atunci când colegi de-ai lor le-au pus întrebări incomode reprezentanților băncilor.

Elevă: „De ce ar trebui să avem încredere în bănci, când foarte mulți oameni și-au pierdut casele datorită dvs.? Și datorita dobânzilor foarte mari, și creditelor...”

Florin Dănescu: „Ce înseamnă foarte mulți oameni? Știți câți oameni? Dacă băncile nu ar recupera creditele, nu ar fi în măsură să plătească depozitele”.

Elev: „Ce părere aveți despre legea dării în plată și cum mă va afecta pe mine, ca tânăr în România, care vrea să cumpere o casă în viitor?”

Florin Dănescu: „Cultura plății înseamnă cuvântul de onoare într-o economie fără de care nimeni nu poate să spere într-un loc de muncă într-o piață liberă”, a răspuns reprezentantul bancherilor, potrivit digi24.ro.