Dacă România plătește acum, 8% din PIB pentru pensii, în viitor s-ar putea ca statul să nu mai poată acoperi aceste cheltuieli, iar reprezentanții fondurilor de pensii susțin că dacă Executivul reduce și contribuțiile la Pilonul II, viitorii pensionari vor încasa mai puțini bani.

O soluție pentru ca oamenii să aibă o bătrânețe decentă la pensie este să economisească bani. Puțini sunt însă cei care-și pun bani deoparte sau cotizează suplimentar la fond facultativ de pensii. 

ImunoMedica


Tocmai de aceea specialiștii susțin ca Pilonul II e cea mai bună variantă. În 10 ani, de când s-au pus bazele fondului privat la care contribuția e obligatorie, numărul contributorilor a crescut la 7 milioane. Aceștia au acumulat fonduri de 38 de miliarde de lei, iar câștigul net este de 7 miliarde de lei.

„Obligativitatea Pilonului II este o virtute. Nu este nicidecum o problemă. Și cred că este o mare naivitate să ne imaginăm că în lumea asta s-au strâns sute de mii de miliarde de dolari în mod facultativ. Nu, toate sistemele de pensii sau marea majoritate a sistemelor de pensii din lume au la bază element de obligativitate”, a spus Radu Crăciun - președinte BCR Pensii, pentru Digi 24.

Dacă luăm în calcul actuala contribuție, de 5,1%, o persoană cu venitul mediu pe economie care ar mai contribui la Pilonul II de pensii încă 30 de ani ar beneficia de o pensie de aproape 1350 de lei pe lună. În cazul în care statul decide să reducă la 2,5% contribuția pentru Pilonul II, suma lunară ar fi de numai 790 de lei. Cu aproape 60% mai puțin.

„Pensiile publice viitoare ale noastre vor depinde în exclusivitate de măsura în care vor mai rămâne suficient de mulți tineri în țară sau se vor naște suficient de mulți tineri care să ne plătească pensiile. Suntem la mâna generațiilor care plătesc asigurări sociale. Statul nu face decât să redistribuie niște bani. Statul nu produce banii de pensii”, a mai spus Radu Crăciun.

Scăderea demografică produce deja efecte asupra bugetului de pensii. Numărul pensionarilor crește, în timp ce numărul salariaților e în continuă scădere. Administratorii Pensiilor Private speră în aceste condiții ca Executivul să nu intervină deloc asupra Pilonului II.

Potrivit unui studiu comandat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat, doar 5% dintre cei chestionați au spus că le-ar ajunge pensia pe care o vor primi de la stat și nu ar avea nevoie de economii.