ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Comercială Română (BCR) va fi cercetată de către DIICOT, a decis luni Curtea de Apel București.
 
Un judecător de la Curtea de Apel București a dispus ca DIICOT și DNA să efectueze verificări în legătură cu posibila săvârșire a unor infracțiuni de spălare de bani de către Banca Comercială Română.

"Admite plângerea împotriva ordonanței nr.680/P/2015 din 27.01.2016 și trimite cauza Direcției Naționale Anticorupție în vederea completării urmăririi penale. În baza art.267 Cp, sesizează organul de urmărire penală în privința efectuării unor verificări privind potențialele infracțiuni de spălare a banilor, prev. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, de către Banca Comercială Română SA, constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafață totală de 59.679 mp, conform procesului verbal de licitație publică nr.1870/23.05.2014 și respectiv a activului Silver Mountain situat în Poiana Brașov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spații comerciale, clădire multifuncțională - restaurant, club, spa&fitness), drumuri de acces, spații verzi și teren excedentar în suprafață de 206.500 mp și bunuri mobile care deservesc activul", se arată în decizia Curții de Apel București, citată de Agerpres.

Ancheta vizează preluarea unor active imobiliare din Snagov și Poiana Brașov în contul unor creanțe. Aceeași instanță a solicitat DNA să reia cercetarea lui Remus Borza, a cărui firmă de insolvență s-a ocupat de lichidarea societății care a construit complexul turistic din Poiana Brașov, potrivit ziare.com.

În 2007, BCR a acordat un credit în valoare de 80 de milioane de euro milionarului Dan Fischer. Cu acești bani, omul de afaceri a construit ansamblul Silver Mountain din Poiana Brașov, care cuprinde circa 140 de apartamente. Complexul aparținea dezvoltatorului imobiliar INR Managament Real Estate, care a fost condus de Dan Fischer până în 2012, când omul de afaceri a murit.

Lichidatorul judiciar în cazul complexului din Poiana Brașov, firma Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, a vândut creditul înapoi către BCR în 2014. Banca a preluat astfel complexul turistic, pe care l-a scos la vânzare. Până acum nu a reușit să îl vândă.

Reprezentanții BCR susțin că nu au primit o comunicare oficială de la DIICOT referitor la investigația pentru spălare de bani.

"În acest moment nu avem nici o comunicare oficială din partea DIICOT. În 2007-2008, banca a oferit un credit de 80 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar, pe care ulterior l-a cumpărat", a declarat un reprezentant BCR pentru Evenimentul Zilei.

În 2015, o firmă de recuperare de debite a făcut plângere la DNA, pentru a recupera o creanță de circa un milion de euro. Plângerea penală a fost făcută împotriva lui Remus Borza, în calitate de lichidator al proiectului Silver Mountain, potrivit B1 TV. În ianuarie 2016, DNA a clasat plângerea penală și și-a declinat competența către DIICOT, care ar fi urmat să cerceteze posibile alte fapte ale lui Borza.

Firma lichidatoare care a depus plângerea a atacat decizia procurorilor anticorupție la Curtea de Apel București, iar judecătorii au analizat sesizarea și au luat o decizie în acest sens luni.
 
Așadar, judecătorii au stabilit ca DIICOT să cerceteze dacă BCR a comis infracțiunea de spălare de bani, iar o altă parte a dosarului, cea care îl privește pe Remus Borza, se va întoarce la DNA, care îl va ancheta pe Borza pentru abuz în serviciu.

Reacția BCR

BCR a remis ziare.com un punct de vedere legat de decizia de azi a instanței.

"Banca Comercială Romană nu a fost citată până la această dată în nici un dosar penal pentru vreo faptă reținută în sarcina sa.

Menționarea sintagmei de "spălare de bani" reflectă o plângere făcută cu rea credință de către un denunțător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ un milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanțe reprezentând onorariu executor judecătoresc. BCR s-a aflat într-un litigiu cu denunțătorul, iar contestația băncii a fost admisă definitiv, cel în cauză având de restituit băncii suma încasată nejustificat, precum s-a arătat mai sus.

BCR a formulat cerere de insolvență împotriva denunțătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligațiilor de restituire, schimbându-și sediul și înregistrând o altă cerere de insolvență la o altă instanță din țară.

BCR se afla într-un proces perfect legal de recuperare și vânzare a garanțiilor imobiliare (clădiri, terenuri, etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Brașov.

Acțiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanțelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfășurate în integralitate cu respectarea dispozițiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvență și în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR. Toate contestațiile formulate de denunțător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvență au fost supuse controlului judiciar, fiind respinse definitiv.

Regretăm situația reflectată incorect.
Aceasta a fost cauzată de faptul că BCR nu a fost parte în litigiul soluționat de Curtea de Apel București, pentru a formula eventuale apărări în cauză".