ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), structură patronală care reunește cele mai reprezentative organizații ale oamenilor de afaceri români și străini prezenți în România, anunță că au obiecții majore față de impozitul pe venitul global (IVG) pe gospodărie anunțat de guvern și spun că sprijină cota unică de impozitare care a adus, potrivit sursei citate, în cei 12 ani de existență, încasări mai mari la buget, a scos la suprafață economia neagră și a ușurat povara administrării fiscale, scrie Ziarul Financiar.

CDR spu­ne că introducerea impozitului pe venitul global constituie premisa pentru introducerea cotei de impozitare progresive pe care organizația nu o susține.

„Prin comparație cu alte sisteme fiscale con­sacrate, aceste noi elemente pot constitui pași premergători introducerii unui sistem fiscal bazat în fapt pe cote de impunere progresive, pe care CDR nu-l susține", a anunțat luni CDR, condusă în această perioadă de Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Guvernul a făcut public săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2018, introducerea impozitului pe venitul global consolidat „pe gospodărie". În urma introducerii acestui sistem, va fi anulată procedura reținerii la sursă a impozitului pe venit, actele fiscale ale „gospodăriilor" urmând să fie întocmite de consultanți fiscali plătiți de stat și nu de benficiari.

Noua modalitate de impozitare va fi însoțită de un solid sistem de deduceri care are ca scop fiscalizarea economiei gri. Față de acest proiect, CDR are obiecții de fond. Bunăoară, potrivit sursei citate, conceptul de „gospodărie", ca pilon de bază al noului sistem de impozitare, nu este reglementat de legislația românească, iar definiția fiscală dată „crește din start" complexitatea acestui nou sistem fiscal.

Reprezentanții CDR mai arată că eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri vor determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în 2018, care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din PIB.

De asemenea, sistemul de deduceri ce va fi introdus – dacă va fi – nu ar putea conduce la fiscalizarea pe scară largă a economiei gri, pentru că aceasta ar presupune o multitudine de măsuri conjugate pentru a spori conformarea voluntară a contribuabililor, potrivit CDR.

Nici propunerea referitoare la consultanții fiscali nu este fezabilă, potrivit sursei citate.