ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul secretar de stat din ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat într-o emisiune pentru B1 TV că premierul Dacian Cioloș știa de proiectul de modificare a Codului Fiscal.

”Normal că se știa pentru că am lucrat destul de intens pe acest proiect. În mod evident, sunt absolut convins că detaliile tehnice, la virgulă, nu cred că s-au înțeles. Și premierul, și ministrul au extrem de multe alte probleme pe cap. (...) Ne-am apucat în urmă cu câțiva ani de acest proiect, iar în acest set de modificări sunt unele care au fost cerute inclusiv de mediul de afaceri, în sensul simplificării și care nu au fost prinse în Codul Fiscal anul trecut”, a declarat Biriș pentru B1 TV.

Întrebat dacă a venit în Guvernul Cioloș cu acest proiect de simplificare, Biriș a declarat: ”Da, altfel nu veneam”.

Gabriel Biriș a spus și despre Anca Dragu că a știut de existența proiectului de modificare a Codului Fiscal, care nu prevedea o majorare a contribuțiilor sociale.

„Dacă proiectul nu ar fi fost asumat, nu aș fi fost secretar de stat", a spus Briș, care consideră că ministrul Finanțelor, despre care a admis că ar fi putut să nu citească proiectul „la virgulă", și-a nuanțat poziția din cauza presiunii publice.

În replică, ministrul Finanțelor Publice Anca Dragu a declarat că nu cunoaște proiectul de act normativ privind creșterea impozitului pentru angajați, că nu l-a citit și nu îl va semna.

"Nu a ajuns la mine pe birou acest proiect. Absolut voi respinge un asemenea proiect. Predictibilitatea fiscală e foarte importantă. Eu am ajuns în minister la ora 8 și am avut patru întâlniri până la această oră", a spus Dragu la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că nu va semna un astfel de proiect.

„Este un departament întreg de legislație fiscală controlat de domnul Biriș. Nu vor crește taxele și impozitele nici pentru persoane fizice, nici pentru PFA, nici pentru profesiile independente Voi analiza, voi investiga să văd cum a ajuns acest proiect în spațiul public. La mine pe masă nu a venit un astfel de proiect și nu am avizat așa ceva", a mai spus ministrul Finanțelor.

Gabriel Biriș și-a dat demisia în cursul acestei săptămâni după scandalul iscat de dublarea contribuțiilor sociale pentru angajați, în condițiile în care toate obligațiile de sănătate, pensie și somaj ar cădea în sarcina salariatului, în timp ce angajatorul ar fi absolvit de astfel de datorii către buget.