ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisiile reunite Juridică și de Buget-finanțe au votat pentru conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data acordării, însă doar în anumite condiții pentru debitori. Rata lunară trebuie să depășească jumătate din venitul net al debitorului la momentul formulării cererii de conversie și creditul nu trebuie să fi fost mai mare de 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractului.

"Pentru creditele acordate în franci elvețieni, creditorii sunt obligați să efectueze conversia în LEI a soldului creditului exprimat în franci elvețieni (...) Cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului/convenției de credit in franci elvețieni", se arată în două dintre amendamentele votate de deputați, care păreau că vor da o lege foarte favorabilă debitorilor și generatoare de pierderi pentru bănci.

Când amendamentele păreau că se termină, au apărut unele noi, privind elegibilitatea debitorilor.

Viorel Ștefan (PSD), președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci, a propus introducerea unui nou amendament care să limiteze conversia în funcție de gradul de îndatorare: "Să se aplice persoanelor fizice a căror grad de îndatorare depășește 50% din venitul net".

"Atunci când s-a acordat creditul era un anumit grad de îndatorare. Aceleași condiții ar trebui aplicate și acum", a adăugat Ștefan. Deputatul susține că și Guvernul este de acord cu introducerea unor criterii suplimentare.

Deputatul Daniel Zamfir, care a inițiat majoritatea amendamentelor votate până acum, nu este de acord cu introducerea unui astfel de amendament, care a fost însă adoptat cu 16 voturi pentru și 8 împotrivă.

"La data analizării solicitării de conversie, gradul de îndatorare depășește 50% din venitul net al consumatorului", sună amendamentul citit de de Viorel Ștefan.

Viorel Ștefan și Emil Niță (PSD) au propus introducerea unui plafon de 250.000 de franci elvețieni pentru accesul la conversie. Propunerea alternativă este ca acest plafon să se aplice la soldul curent al creditului.

Deputații au votat cu 18 voturi ca plafonul pentru conversie să fie de 250.000 de franci elvețieni la momentul acordării, inclusiv valoarea cumulată a mai multor contracte.