ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Concurenței a făcut inspecții inopinate la sediile a 25 bănci, Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale din domeniul serviciilor financiare, informează news.ro. 

Autoritatea investighează posibile schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piața leasingului financiar și a creditului de consum, precum și o posibilă coordonare a politicilor comerciale prin fixarea prețului.

Inspecții simultane au avut loc la Bancpost, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, BCR Leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen Leasing IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan Romania, Porsche Mobility, Unicredit Leasing Fleet Management, Finmedia, Asociația Societăților De Leasing Operațional (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Federația Patronatelor Serviciilor Financiare din România, Patronatul Leasingului și al Creditului din România și Patronatul Creditului IFN.

Părțile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din România, Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Patronatul Leasingului și al Creditului din România (PLCR), Patronatul Creditului IFN (PCIFN) și toate companiile membre ale acestor organizații, și Diplomat Consult.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că au pregătit vreme de mai mult timp această investigație, iar un ajutor l-au primit de la una dintre părțile investigate, care a aplicat la programul de clemență.

Cea de-a doua investigație se referă la o posibilă coordonare a politicilor comerciale prin fixarea prețului și/sau o împărțire de piață realizată printr-un schimb de informații sensibile între companii concurenteactive pe piața leasingului operațional și a serviciilor conexe acestora din România.

Consiliul transmite într-un comunicat faptul că inspecțiile nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

„În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri”, se mai arată în comunicat.