ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începutul de an le-a adus rate mai mari pentru că dobânzile aplicate în cazul lor sunt recalculate de bănci în creștere. Indicele ROBOR, cel care influențează costul creditelor în lei, s-a majorat față de nivelul minim din toamnă. Specialiștii estimează că dobânzile își vor continua creșterea și le recomandă celor care vor să facă împrumuturi să aleagă credite cu dobânzi fixe.

Dacă la un credit de 225.000 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, la finalul anului trecut rata era de 911 lei, acum plata lunară va fi 936 de lei. Asta înseamnă un plus de 25 de lei.

Creșterea ratelor vine după ce indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 0,9%, față de minimul istoric de 0,7% din octombrie 2016. (Dobânzile pentru creditele Prima Casă sunt formate dintr-o marjă fixă de 2 la sută, la care se adaugă un indice de referință - ROBOR la 3 luni.

„Ne așteptăm ca în decursul anului 2017 să vedem o creștere graduală a ratelor de dobândă, determinată și de revenirea inflației în teritoriu pozitivă”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-șef al unei bănci, pentru Digi 24.

Totuși, indicele ROBOR e departe de maximul istoric de 15%, înregistrat acum opt ani, așa că împrumuturile Prima Casă rămân cele mai ieftine.

„Avantajul major este avansul de doar 5%, iar costurile - dobânda este foarte bună, cu marja la dobânda peste ROBOR la 3 luni de maxim 2%, deci practic și băncile la rândul lor ar putea să vină cu o diferențiere până în această marjă”, a spus Irina Chițu, specialist financiar.

Băncile au variante și pentru cei care vor să se pună la adăpost de fluctuțiile dobânzilor.

„Este necesar ca cei care se orientează către un program de creditare ipotecară să ia în considerare variantele de dobândă fixă, acesta este un element foarte important - cu o ofertă de dobândă fixă poți preveni fluctuațiile de preț”, a declarat Ionuț Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci.

Cei care au rate în euro și care se raportează la EURIBOR, pot fi ceva mai liniștiți, pentru că indicele în cazul lor nu s-a modificat. În schimb, sunt direct influențati de evoluția cursului. Din 2009 și până acum, peste 200.000 de români au luat credite prin programul Prima Casă”.