ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veste proastă pentru românii care își iau sau și-au achiziționat o locuință prin programul Prima Casă. Până la finele anului următor, datorită creșterii dobânzii ROBOR, și ratele pentru creditele Prima Casă se vor majora semnificativ, conform jurnaliștii.ro.

Potrivit economistului șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, românii cu credite Prima Casă ar putea plăti rate cu până la 30-40% mai mari, până la finalul anului viitor. El spune că revenirea inflației ar putea urca ROBOR (dobânda la trei luni din piața interbancară), în funcție de care se calculează dobânda la credite, de la 0,75% în prezent, până la în jurul a 3%.

Nivelul dobânzii plătite de împrumutații în programul Prima Casă este egal cu suma dintre marja băncilor, situată la 2%, și dobânda ROBOR, aflată în prezent la 0,75%, spune economistul, citat de wall-street.ro.

”Imaginați-vă un debitor Prima Casă care a luat credit în ultimul an, la (o dobândă de, n.r.) 2,7%, el are un ROBOR la trei luni de 0,7%. Imaginați-vă că ROBOR-ul ăsta este minim istoric. (…) Creditele Prima Casă ar putea avea rate mai mari cu 30 40% până la finele anului următor (…) Începând cu mai-iunie noi ne așteptăm la o accelerare destul de rapidă a inflației anuale datorită efectului de bază, iar la finalul anului să se regăsească inflația în latura pozitivă, 0,5% este proiecția noastră pentru finalul anului, iar anul următor să revină undeva la doi și ceva, ceea ce nu este deloc o inflație mică”, a spus Ionuț Dumitru.

Pentru anii următori, tendința este de accelerare a inflației, inclusiv din eliminarea efectului de bază dat de reducerea TVA, dar și ca urmare a creșterii salariilor, care de asemenea stimulează consumul.

„Proiecția BNR la sfârșitul anului 2017 este de 2,7% inflație. Dacă inflația va fi 2,7%, mă gândesc că dobânzile vor fi mai mult decât atât la momentul respectiv. Adică să ai un ROBOR în jur de 3%. Dacă faceți o simulare pe un credit Prima Casă pe 30 de ani cu ROBOR de 0,75% versus ROBOR de 3%, trei și ceva, o să vedeți că îi crește rata cu 30-40%”, a mai afirmat Ionuț Dumitru.

Și avocatul Gheorghe Piperea a comentat acest aspect, el fiind de părere că în realitate lucrurilor vor sta mult mai rău și ratele se vor dubla pentru cei care au în prezent un astfel de credit.

”Expertii nostri bancari ne avertizeaza ca debitorii in cadrul programului Prima casa urmeaza sa achite, incepand de la anul, rate cu 30-40% mai mari. Cand astfel de estimari vin de la macro-prudenti, trebuie sa le inmultesti cu 2 sau trei. In realitate, ratele se vor dubla”, a scris avocatul Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.