ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creșterea ROBOR provoacă panică în Guvern. Tudose îl convocaă pe Isărescu pentru explicații: E Bancă Națională sau o structură de zei care se ocupă doar de propria lor existență

Indicele Robor cu scadență la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, maximul din ultimii doi ani și jumătate. În același timp, Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a urcat acum de la 1,23% (în urmă cu patru zile), 1,35% (mirecuri) și 1,57% (ieri) la 1,69%. Este cel mai mare nivel din octombrie 2015.

Subiectul a fost dezbătut și de liderii PSD, care s-au reunit vineri la Sucevița, în Comitetul Executiv Național al partidului. n urma ședinței, Mihai Tudose a declarat că este de părere că BNR se facce vinovată de creșterea ROBOR și îl cheamă pe Mugur Isărescu la discuții.
 

"Cei de la Banca Națională au fost un pic plecați de acasă. Trebuia să aibă grijă să nu crească (n.r. dobânzile). Noi am luat banii de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie să reglementeze situația. Asta trebuie să facă. Nu am avut o discuție cu guvernatorul și s-ar putea să am o discuție săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declarații. Dacă vorbește în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-și pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuție. Dar măcar să știm: mai e Banca Națională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existență, foarte bună de altfel", a spus Tudose.

Prin lege însă, Banca Națională nu este subordonată Guvernului, Potrivit legii, BNR răspunde în fața Parlamentului.