ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Brokerii imobiliari consideră că promulgarea legii dării în plată va produce schimbări importante în piață. Aceștia cred că piața imobiliară va fi afectată grav, iar patru din zece brokeri spun că prețurile locuințelor vor scădea cu mai mult de 20 de procente, iar chiriile vor consemna un avans între 10 și 20 de procente, deoarece vor fi tot mai puțini români care își vor permite achiziția unei locuințe, așa că și cererea pe piața chiriilor va fi mai mare, conform Digi 24.

În plus, și piața construcțiilor va avea de suferit, căci dezvoltatorii își vor sista proiectele din cauza lipsei clienților. În ultimii doi ani s-au deschis tot mai multe șantiere pentru construcția de locuințe, iar aceste investiții s-au bazat pe presupunera că piața imobiliară o să crească. Anul trecut prețurile locuințelor au urcat cu aproape șapte procente, ceea ce arată un interes crescut pentru achizițiile de locuințe.

Studiul realizat de imobiliare.ro arată cum văd specialiștii că va evolua piața imobiliară în condițiile acestei legi.

Aproape jumătate dintre brokeri sunt de părere că vom asista la o prăbușire a pieței imobiliare, similară cu cea din perioada crizei economice. Pe atunci, programul Prima Casă a ținut în spate piața imobiliară, căci în afara lui, nimeni nu mai reușea să vândă mare lucru. Acum, brokerii cred că dacă legea trece, nu numai că programul Prima Casă va dispărea, dar se vor acorda mult mai puține credite.

O blocare a tranzacțiilor pe piața imobiliară va atrage o creștere a cererii pe piața chiriilor.

Legea dării în plată ar afecta profund sectorul construcțiilor, sunt de părere mai mult de jumătate dintre brokeri. Aceștia mai cred că se va ajunge inclusiv la pierderea locurilor de muncă în acest sector. Doar opt la sută consideră că cererea și oferta se vor echilibra și că piața ar putea funcționa normal.

Legea dării în plată le-ar permite celor care au o locuință să o cedeze băncii în schimbul radierii ipotecii. Proiectul de lege va fi dezbătut în Senat, iar votul final va fi dat în plenul Camerei Deputaților.