ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de azi sunt foarte puțini oameni care nu au măcar un credit la bancă, cei mai mulți au chiar mai multe și încearcă în fiecare lună să-și plătească ratele și dobânzile fără să fie penalizați.

Din păcate sunt și persoane care nu reușesc acest lucru sau care nu doar foarte mare atenție detaliilor care apar în contractele cu băncile în momentul în care se întârzie plata ratelor.

Denisa Bârgău povestește pe blogul său coșmarul pe care îl are de ani de zile din cauza unui credit de doar 700 de lei luat de la Banca Transilvania și pentru care a plătit până acum aproape 2.000 de lei.  

”M-am uitat și în cutia poștală când am plecat de acasă și am găsit un plic de la biroul unui executor judecătoresc din Deva, care conținea o somație, alte bălării și o "încheiere” de la Judecătoria Deva. "Fără citarea părților”. Mă rog, sunt detalii în care nu intru pentru că nu am habar de chestiuni care țin de justiție. Ideea e, pe scurt, că în 2006 am semnat un contract de credit [așa-numitul "descoperit de cont”] cu Banca Transilvania. Când am plecat de la locul de muncă, banca a fost informată și mi-a reținut ultima tranșă din salariu, 500 de lei; creditul era de 700. Eu nu am mai putut folosi cardul de salariu, pentru că, logic, mi l-au blocat. Am considerat, deci, că relația mea cu Banca Transilvania s-a încheiat, din moment ce nu am primit nici o hârtie, nici o notificare, nimic, doar "card blocat” și la revedere. Așa că mi-am văzut de viața mea.

Șapte ani mai târziu, Banca Transilvania mă anunța că s-au terminat banii din cont.

— Care cont?, zic.
— Ăla în care ați depus dumneavoastră suma de 500 de lei [adică partea din salariu pe care mi-au blocat-o ei]. Banca și-a reținut dobânda la credit și acum nu mai are de unde.

Deci rețineți, ei nu mi-au dat nici o înștiințare, nici o hârtie, nimic, au tăcut și au halit din banii ăia până când s-au terminat, iar acum vor ca eu să le dau încă o dată banii, plus cheltuieli de judecată. 1.116,67 lei, ca să fie bine, să nu fie rău.

Nu aș mai vrea să văd comentarii în care mi se spune cât sunt de prostuță că am făcut credit, că nu aveam nevoie de creditul ăla, angajatorul ni le-a băgat tuturor pe gât. "Luați, că nu știți niciodată când aveți nevoie și-i bine să ai o rezervă!”. Așa-i. E bine să ai o rezervă din care să se îndestuleze Banca Oamenilor Întreprinzători. Știu că nu trebuia să mă amestec cu lăturile, pentru că acum mă mănâncă porcii. E doar o vorbă de la bunică-mea din sat, nu spun că ar fi băncile porci sau lături.

Și da, știu că am fost toantă, mai ales că am luat un credit care, repet, nu îmi era necesar. Iar acum plătesc greșelile tinereții. Voi să nu faceți la fel, bine?”, a povestit Denisa Bârgău pe blogul său.

Citește AICI întreaga poveste a Denisei Bârgău

Aceasta le transmite un mesaj important celor care vor să contracteze un credit de la o bancă.

”Rețineți un lucru foarte important: banca nu este prietenul vostru. Scopul băncii este să facă profit, nu să te ajute pe tine să îți cumperi sau renovezi casa și nici să te trimită în concediul mult visat, cu rambursarea visului în rate fără dobândă. Deci banca nu te ajută cu un credit atunci când ai nevoie de bani, ci este cea care îți dă o umbrelă atunci când e soare-afară și ți-o cere înapoi când plouă.”, a mai scris Denisa Bârgău.