Curtea de Conturi: BCR și Raiffeisen ar fi încheiat contracte cu bebeluși și persoane foarte în vârstă pentru a primi sume mai mari de la buget. Ce spun reprezentanții băncilor

Băncile de locuințe ar fi irosit o mare parte din cele peste 766 de milioane de lei primite din partea statului, susține Curtea de Conturi.
Potrivit instituției, BCR și Raiffeisen ar fi încheiat contracte inclusiv cu bebeluși și persoane prea vârstnice ca să participe la program, doar ca să primească sume mai mari de la buget.
Potrivit Curții de Conturi, statul a cheltuit până acum peste 766 de milioane de lei ca să acorde prime celor care au economisit prin intermediul băncilor pentru locuințe. Ajutorul e de maximum 25 la sută din suma pusă deoparte anual, dar nu mai mult de 250 de euro.
În schimbul acestei finanțări, băncile ar fi trebuit să acorde credite imobiliare mai ieftine celor care economisesc în prealabil. Obiectivul a fost ratat, susține Curtea de Conturi, care invocă faptul că puțini dintre clienții programului au ajuns să-și cumpere o casă. În zece ani, băncile pentru locuințe au încheiat peste 890.000 de contracte de economisire-credite, dar au dat doar 8.100 de împrumuturi imobiliare.
Mulți clienți au reziliat contractele după o perioadă de cinci ani și au încasat dobânda și prima de la stat fără să mai ia un credit imobiliar, potrivit digi24.ro. În plus, mai spune Curtea de Conturi, printre beneficiarii contractelor erau și bebeluși care n-au împlinit un an sau persoane care au depășit vârsta care le-ar fi permis să fie incluse în program. Ar exista și cazuri în care unii clienți au încasat primele pentru mai multe contracte derulate în paralel, fără să aibă acest drept.
În replică, reprezentanții celor două bănci de locuințe spun că au respectat întocmai prevederile legale și speră ca, prin explicațiile date Curții de Conturi, situația să se clarifice.
"Băncile pentru Locuințe au respectat întocmai legislația națională. Suntem convinși că observațiile preliminare ale autoritorilor externi ai Curții de Conturi urmează a fi clarificate, în beneficiul consumatorilor. Modificări ale legii, conform recomandărilor Curții de Conturi, vor fi aplicate atunci când vor fi adoptate" - acesta este răspunsul BCR, Raiffeisen Bank.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)