Daniel Zamfir pregătește o lege dură pentru bănci: să NU poată acorda credite la o dobândă mai mare de 2.62%
Daniel Zamfir, autorul unor proiecte de legi cum ar fi Darea în plată sau Legea conversiei, dorește limitarea dobânzilor cu care băncile dau credite la 2.62% (dobânda formată din dobânda-cheie a BNR de 1.75% plus o marjă maximă de încă 50% din dobânda de politică monetar).
„E un proiect care prevede următorul lucru: să intervenim pe OG 13/2011, care plafonează împrumuturile între persoanele juridice, între persoanele fizice dar care nu plafonează dobândă între persoană juridică și cea fizică", a explicat joi Zamfir. "Asta a rămas neplafonată", mai spune Zamfir. În opinia sa, acest lucru a dus la nebunia dobânzilor rostogolite la IFN-uri, zonă în care s-a ajuns la dobânzi de 3-4000%.„Nu vrem să inventăm nimic, decât să reglementam dobânda remuneratorie și penalizatoare între persoanele juridice și fizice. Băncile nu vor putea da credite cu o dobândă mai mare de 50% peste dobândă-cheie a BNR. Care dobândă acum e 1,75%. Poate în viitor va fi 2% sau 3%", mai precizează liberalul.
"Într-adevăr au venit unii să să plângă: dom`ne, suntem în faliment că nu ne descurcăm cu 2 și ceva dobândă. Pentru că am consultat băncile, ele zicând că e o nebunie, că o să dea faliment...Dar dacă ele dau dobândă la depozite zero virgulă ceva, iar la credite o să ia doi și ceva la sută, păi nu e bine? Eu zic că e bine!", mai spune Zamfir.
Pe același subiect

Ordonanță de Urgență controversată. "Se vinde ultima bucată de Românie. Cu mască și fără mască" - Ilie Șerbănescu. "Guvernul Orban și BNR speculează economic pandemia în favoarea acționarilor privați ai băncilor" - Radu Soviani. "Miză de 20 miliarde Euro"

Cîțu a anunțat că ratele la bănci pot fi suspendate pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Senator PSD: „SLUGI FANARIOTE! Guvernul Orban și-a rugat stăpânii să-l păsuiască câteva luni!”

Două amenințări la adresa păcii mondiale (II)

„Lucruri fantastice se întâmplă pentru toți românii”. Avocatul Gheorghe Piperea anunță NOI INTERESE ascunse ale lui Florin Cîțu, care stau în spatele desființării Direcției Juridice a Ministerului Finanțelor

Consiliul Concurenței investighează 25 de bănci, IFN-uri și societăți de leasing. Printre cele vizate se află inclusiv Unicredit Bank, BCR, Bancpost și Raiffeisen Bank

Cozmin Gușă îi acuză pe Florin Câțu și Lucian Isar că ar pune la cale vânzarea CEC, prima bancă română, către un „cartel neautohton”
Recomandările noastre
Secțiuni: Finanțe-Bănci
Persoane: Daniel Zamfir
Locații: București
Organizații: Senatul României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)