ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale, a prezentat un nou studiu privind economia românească. 

În ultimii 17 ani, România a făcut un progres important în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor și a crescut de la 26% la 59% din media Uniunii Europene, doar Lituania reușind să aibă o progresie atât de mare. 

Numărul salariaților a crescut, în ultimii 16 ani, cu numai 2,2%, de la 4,6 la 4,7 milioane de persoane, iar cheltuielile cu forța de muncă au crescut de la 9% la 22% din media europeană, conform Rfi.

Interesante sunt datele care arată evoluția companiilor și a capitalului. Astfel, în ultimii 10 ani, capitalul societăților românești a crescut de 4,5 ori. 

În schimb, capitalul privat a fost cel mai dinamic, structura schimbându-se profund, de la 55%-45%, în favoarea statului, la 88% capital privat și doar 12% capital de stat. Totodată, în ultimii 10 ani, s-a schimbat profund și ponderea capitalului străin în raport de cel românesc. Adică, s-a trecut de la 80% la 20%, în favoarea capitalului românesc, la o dominare de 54%-46% a capitalului străin. 

În cifre, capitalul de stat este de 10,3 miliarde euro, capitalul privat românesc este de 35 miliarde euro, iar cel străin ajunge la 41 miliarde euro. 

În analiza întocmită de Florin Georgescu se arată că firmele cu capital privat cumulează pierderi de 6,6 miliarde euro, mult mai mult decât companiile de stat care însumează pierderi de numai 700 milioane euro.