ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică 27 ianuarie s-a încetat tipărirea bancnotei de 500 de euro de către 27 din cele 29 de bănci centrale ale statelor din Zona Euro. Băncile naționale din Germania și Austria au primit o amânare de 3 luni pentru a se conforma deciziei, din motive tehnice, informează Le Monde.

Bancnota de 500 de euro își va păstra valoarea legală și va putea fi schimbată la băncile naționale europene pe o perioadă nedeterminată, urmând să dispară progresiv în urma schimburilor efectuate. În anul 2017, bancnota de 500 de euro avea o pondere de 22% din valoarea totală a bancnotelor euro aflate în circulație, conform Băncii Centrale Europene.

Discuția privitoare la retragerea din circulație a celei mai valoroase bancnote euro a început încă din 2016, când o parte dintre miniștrii de finanțe ai țărilor din Zona Euro au făcut un demers în acest sens pe lângă Banca Centrală Europeană, motivul invocat fiind posibilitatea de a finanța terorismul și crima organizată. Aparent, bancnota de 500 de euro permite transportarea unei mari cantități de bani stocate într-un recipient mic, mai greu de urmărit de către autorități. Un milion de euro bani gheață pot încăpea într-un rucsac prin ascunderea a doar două mii de bancnote de 500 de euro, pe când, în bancnote de valoare inferioară, cantitatea de bani necesită un spațiu mai mare de stocare și este mai ușor vizibilă.