Duminică 27 ianuarie s-a încetat tipărirea bancnotei de 500 de euro de către 27 din cele 29 de bănci centrale ale statelor din Zona Euro. Băncile naționale din Germania și Austria au primit o amânare de 3 luni pentru a se conforma deciziei, din motive tehnice, informează Le Monde.

Bancnota de 500 de euro își va păstra valoarea legală și va putea fi schimbată la băncile naționale europene pe o perioadă nedeterminată, urmând să dispară progresiv în urma schimburilor efectuate. În anul 2017, bancnota de 500 de euro avea o pondere de 22% din valoarea totală a bancnotelor euro aflate în circulație, conform Băncii Centrale Europene.

Discuția privitoare la retragerea din circulație a celei mai valoroase bancnote euro a început încă din 2016, când o parte dintre miniștrii de finanțe ai țărilor din Zona Euro au făcut un demers în acest sens pe lângă Banca Centrală Europeană, motivul invocat fiind posibilitatea de a finanța terorismul și crima organizată. Aparent, bancnota de 500 de euro permite transportarea unei mari cantități de bani stocate într-un recipient mic, mai greu de urmărit de către autorități. Un milion de euro bani gheață pot încăpea într-un rucsac prin ascunderea a doar două mii de bancnote de 500 de euro, pe când, în bancnote de valoare inferioară, cantitatea de bani necesită un spațiu mai mare de stocare și este mai ușor vizibilă.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews