ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plecat din guvern după scandalul legat de proiectul noului Cod fiscal, fostul secretar de stat Gabriel Biriș a făcut o serie de acuzații extrem de grave legate de ANAF.

Acesta a spus că Guvernul a luat „cu japca" miliarde de lei de la firmele din România, în 2015, executând companii pe motive inexistente și făcând plângeri penale fără fundament.

"Frauda TVA a crescut în 2014 față de 2013. Ce e periculos e că s-au generat foarte multe victime colaterale în această luptă cu evaziunea pe TVA. Pe motiv că acel contribuabil știa sau ar fi putut știi că furnizorul sau furnizorul furnizorului a avut comportament fiscal inadecvat, s-au făcut foarte multe excese.

Respectiv s-au emis foarte multe decizii de impunere însoțite de plângeri penale. Aceste plângeri au început să fie soluționate cu neînceperea urmăririi penale, și statul trebuie să dea banii înapoi contribuabilului. Valoarea contestațiilor depuse în urma controalelor, la ANAF, e de 8,5 miliarde de lei. Probabil că mai mult de jumătate va trebui dată înapoi, depinde și cât a recuperat statul în acest timp. Vorbim de miliarde de lei pe care statul va trebui să le dea înapoi și probabil și cu dobânzi și cheltuieli de jucată. Iar acolo unde executările au distrus companii, statul va trebui să plătească daune interese. Ar putea urma alte procese.

Anul trecut am atras atenția asupra acestei probleme. E o tendință pe care am sesizat-o la sfârșitul anului 2014 și care s-a acutizat în 2015. Guvernul a trebuit să ia bani de undeva, să poată justifica, pe baza încasărilor mari, scăderea TVA, pentru că veneau alegerile. S-a făcut un fel de japcă. În momentul în care bagi banii în buzunarele oamenilor așa se numește", a spus Gabriel Biriș pentru revista Capital.