ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La casele de schimb valutar ale mai multor bănci comerciale, dolarul american a fost afișat în premieră cu 4,3 lei la vânzare, după ce miercuri Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de referință de 4,22 lei/dolar, nivel maxim istoric în raport cu moneda românească.

Analiștii pieței valutare spun că leul s-a depreciat pe fondul unei tendințe regionale de înrăutățirea percepției față de activele emergente. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a intrat într-un coridor de apreciere deschis după victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, cotația urcând de la 4,18 la 4,22 lei.

Pentru consumatorii din România, evoluția dolarului este relevantă datorită faptului că importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburanții sau bumbacul – sunt plătite în valuta americană. Aprecierea acesteia va duce inevitabil la scumpirea mărfurilor importate din afara UE.

La rândul său, moneda euro a atins un maxim al ultimelor patru luni și jumătate, BNR afișând miercuri un curs de referință de 4,52 lei. De asemenea, francul elvețian a urcat ușor, până la cotația-referință de 4,2071 lei/CHF.