ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alarmat de creșterile ratelor românilor cu credite în lei, Liviu Dragnea bagă BNR-ul în ședință. Liderul PSD vrea să știe de ce a crescut ROBOR-ul, indicele în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei.

„Poate să aibă loc o discuție, în care să participăm și noi, cu conducerea Băncii Naționale, pentru că este un subiect național. Cred că trebuie să aibă loc această discuție, poate și cu reprezentanții celorlalte bănci. O relație corectă cu sistemul bancar, corectă, accentuez, este benefică. Și o relațiă cu Banca Națională, dar trebuie să fie din ambele sensuri", a spus Dragnea, prezent luni la deschiderea anului universitar la Universitatea „Valahia".

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se actualizează dobânzile la creditele în lei, își continuă creșterea neîntreruptă care durează deja de 3 săptămâni.

Luni, ROBOR a urcat la 1,71% pe an, cu 8 procente peste nivelul de vineri. Față de lunea trecută, indicele a urcat cu 54%, ceea ce înseamnă o creștere absolută de 0,6 procente.

Analiștii spun că această creștere a dobânzilor la lei este prețul pentru stabilitatea cursului valutar, care în ultimele săptămâni este cu doar un ban sub pragul de 4 lei și 60 de bani pentru un euro.