ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Finanțe, Anca Dragu a declarat, miercuri, că Guvernul a discutat în primă lectură un proiect de modificare a Legii evaziunii fiscale astfel încât dosarele penale deschise în cazurile de evaziune estimate la cel mult 50.000 de lei pot fi închise în cazul în care vinovatul plătește suma și penalitățile până la primul termen de judecată.

Anca Dragu a precizat că proiectul a fost inițiat de către două ministere, cel al Finanțelor și cel de Justiție. ”Aceste modificări vizează actualizarea unor prevederi sdau mai degrabă corelarea unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Codul de Procedură Fiscală”, a spus Dragu.

În esență, cei care au comis evaziune fiscală în cuantum de cel mult 50.000 de lei vor putea scăpa de sancțiunea penală dacă plătesc prejuduciul adus bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitelor până la primul termen de judecat. Astfel, mica evaziune nu este dezincriminată în sine, dar sunt precizate condițiile în care pedeapsa penală nu mai este aplicată.

”Acțiunea penală începe, ANAF trimite către parchete aceste dosare, procurorii încep acțiunea penală și fac ancheta. Dacă până la primul termen persoana care este acuzată de evaziune fiscală de până la 50.000 de lei, plătește suma și toate penalitățile, o singură dată, atunci dosarul se închide”, a detaliat ministrul de Finanțe adăugând că de acest tip de clemență o persoană poate beneficia doar odată la cinci ani.

Dragu a arătat că modificarea are ca scop eficientizarea combaterii evaziunii în condițiile în care dosarele de mică evaziune consumă prea multe resurse din partea statului în raport cu beneficiile obținute.

”Sunt peste 50% din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1% din totalul prejudiciilor. Asta înseamnă o ineficiență foarte mare pentru toate instituțiile care trebuie să combată evaziunea. Un prejudiciu sub 50.000 de lei presupune instrumentarea dosarului, salarii, cheltuieli de funcționare ale acestor instituții”, a afirmat ministrul.

Ea a exclus ca de aceste prevederi să beneficieze și cei care se fac vinovați de evaziune fiscală de peste 50.000 de lei, cazuri în care se plică prevederile Codului Penal.