ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cursul valutar afișat joi de Banca Națională arată o cotație de 4,5729 lei/euro, valoare care nu a mai fost atinsă de la data de 24 octombrie 2012.

După maximele atinse în anul 2012, când euro a trecut și pragul de 4,6 lei, moneda europeană a evoluat într-un coridor de 4,35-4,55 lei, pentru ca joi să ajungă la maximul de 4,5729 lei.

În octombrie 2012, euro fusese cotat la 4,5740 lei.

Aprecierea euro din ultim ele zile a fost anticipată într-o oarecare măsură de către analiști, care interpretează mesajele băncii centrale ca fiind favorabile mai degrabă monedei naționale.

„Reiterăm că deși am vedea mai degrabă argumente în favoarea întăririi leului (evoluția mai slabă decât monedele din regiune, fundamentele bune), declarațiile recente ale guvernatorului BNR sugerează că leul ar putea rămâne lângă valorile actuale pentru puțin timp”, a notat ING Bank într-un newsletter de analiză a piețelor financiare.

Dolarul, în schimb, are o tendință de depreciere pe fondul crizei politice de la Washington, cotația de referință ajungând joi la 4,11 lei/USD.