ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care vor să înapoieze casa băncii nu mai sunt nevoiți să achite impozitul aferent transferului de proprietate a decis marți Guvernul printr-o ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal

Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit și care apelează pentru prima dată la darea în plată. Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară, se plătește impozitul pe transferul proprietății imobiliare. Pentru identificarea primei operațiuni de dare în plată se înființează la nivelul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată. În acest registru se înscriu actele autentificate de notarul public și hotărârile judecătorești de dare în plata emise conform Legii 77/2016, relatează Hotnews.

Cei care au achitat sub orice formă respectivul impozit, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. 

"Important este că ordonanță de ieri operează și o scutire sau o amnistie pentru acei debitori care au fost executați silit și de la care se percepea impozitul pe "tranzacție", deși omul nu făcea niciun venit ci, dimpotrivă, era lăsat fără casă. Acești debitori, care nici nu știau, probabil, că sunt datori la stat în urmarea executării silite care îi lăsase fără case, pot fi liberați acum și de acest impozit, și de datoria la bancă/cesionar de creanță. Cu condiția să facă cerere de liberare de datorie. Ceea ce mai oprește planurile debitorilor de a se elibera de datorie este "valul" de contestații judiciare declanșat de bănci pentru a cultiva sentimentul de frică. După ce toate aceste inutile contestații vor fi fost respinse de justiție și de Curtea Constituțională, băncile vor trebui să accepte realitatea. Altfel, vor fi nevoite să se reprofileze pe vânzarea de cârnați” notează pe Facebook avocatul Gheorghe Piperea.