ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Investitorii străini sunt preocupați de hotărârile luate de România în domeniul managementului corporativ, care riscă să transforme țara într-un mediu mai puțin atractiv, scrie cotidianul Financial Times.

România a surprins Europa săptămâna trecută anunțând o creștere economică de 8,8% în al treilea trimestru, cu 3 puncte procentuale peste așteptări. La opt ani după ce salariile și pensiile au fost diminuate din cauza crizei care a necesitat asistență financiară din partea Fondului Monetar Internațional, relansarea economică puternică generează perspective strălucitoare pentru investitorii străini. Dar, așa cum s-a întâmplat în Ungaria și Polonia, perspectivele României riscă să fie afectate de propriul guvern, comentează Financial Times.

„Spre deosebire de celelalte două țări, România nu a trecut la un guvern populist-naționalist care să încerce să readucă sub control național sectoare economice dominate de firme străine. Însă oamenii de afaceri avertizează că Guvernul condus de social-democrați instalat în decembrie 2016 a reluat unele vechi practici controversate, adoptând măsuri care ar putea submina unele dintre progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în combaterea corupției și îmbunătățirea guvernării", comentează editorialistul Neil Buckley într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "Măsurile adoptate de România în domeniul managementului corporativ îi îngrijorează pe investitori".

Printre entitățile care lansează un semnal de alarmă se numără Fondul Proprietatea, creat de stat în anul 2005 pentru a le oferi compensații cetățenilor ale căror active au fost confiscate în timpul regimului comunist. Administrat de Franklin Templeton, Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai mari din lume, cu active estimate în septembrie la 2,72 de miliarde de dolari și un portofoliu care include pachete minoritare de acțiuni la 19 companii aflate sub controlul statului.

Fondul avertizează că măsurile aplicate de Guvernul de la București ar putea face mai puțin atractiv climatul de afaceri, ar putea afecta mult-așteptatele Oferte Publice Inițiale (IPO) și ar putea întârzia planurile MSCI de a îmbunătăți statutul României de la nivelul "marginal" la cel "emergent", statut care ar oferi României deschidere la o gamă largă de investitori.

Reglementările adoptate de România drept condiție pentru a obține planul de asistență al FMI presupuneau că firmele controlate de stat ar trebui să aibă directori independenți care să asigure un management independent.

Însă Greg Konieczny, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea și reprezentantul executiv al lui Franklin Templeton în România, afirmă că Guvernul de la București a înlocuit directorii independenți ai companiilor de stat cu asociați loiali. În plus, Parlamentul analizează un proiect de lege care ar permite Guvernului să excepteze companiile de stat de la reglementările privind guvernarea corporativă.

Implicațiile pentru investitori merg mult mai departe de companiile afectate direct. Companiile de stat aflate în situații bune sunt benefice pentru întreaga economie. „Numeroase companii de stat sunt active în domeniul energiei și infrastructurii. Dacă un investitor străin observă că nu vor fi îmbunătățiri în infrastructură rutieră ori că din cauza managementului defectuos porturile și aeroporturile nu își vor reduce tarifele, nu va mai face investiții în aceste sectoare", explică Greg Konieczny.